STRUČNJAK ZA BALKAN: Štraheov pad je dobar znak

STRUČNJAK ZA BALKAN: Štraheov pad je dobar znak

Shutterstock


Stručnjak za Balkan sa Univerziteta u Gracu Florijan Biber ocenio je za Radio Slobodnu Evropu da “ostavka Hajnca-Kristijana Štrahea ostavlja njegove političke prijatelje na zapadnom Balkanu bez alternative među evropskim populistima i krajnjim desničarima.”

Biber je za Radio slobodna Evropa (RSE) rekao i da skandal koji je doveo do krize vlade u Austriji može biti prilično dobar znak za Balkan.

Nakon skandala sa komprimitujućim snimkom Štrahea, svi ministri iz redova FPO dali su ostavku u vladi. 

“To je možda ohrabrujuće takođe za region, iako su davali neke prosrpske izjave, oni na kraju krajeva ne žele proširenje, i to su samo floskule jer nemaju neko duboko uverenje u ideju proširenja, evropske integracije i reforme. U tom smislu je to dobra vest za Balkan”, rekao je Biber.

On je ocenio da je Štraheov uticaj bio jako ograničen zato što ministarka spoljnih poslova Karin Knajsel, iako je bila kandidatkinja krajnje desne Slobodarske partije (FPO) nije članica stranke i “morala je da vodi neku politiku prema Balkanu koja je više klasična austrijska politika – znači proširenje, nikakva podrška za raspad BiH i protiv Kosova”.

Podsetimo, Hajnc Kristijan Štrahe rekao je svojevremeno da je Srbija „fantastična zemlja“ i da ga u našoj državi tretiraju kao Putina.

 

 

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar