STRUKA DALA NEKA OBJAŠNJENJA: Još jedan Japanac drugi put dobio koronavirus

STRUKA DALA NEKA OBJAŠNJENJA: Još jedan Japanac drugi put dobio koronavirus

AP Photo/Andy Wong


Čovek u Japanu, koji je prethodno bio zaražen, a potom se oporavio, ponovno je pozitivan na Covid-19. Reč je o muškarcu od sedamdeset i nešto godina, kod koga je virus detektovan polovinom februara. On je bio jedan od putnika na kruzeru Diamond Princess, koji je tada bio pod karantenom.

Oboleli muškarac bio je u izolaciji u Tokiju sve do 2. marta kada je dobio potvrdu da je zdrav i vratio se kući. Simptomi su se, nažalost, vratili u vidu temperature od 39 stepeni, a u bolnici su mu testiranjem potvrdili da ponovno boluje od Covida-19.

AP Photo/Jae C. Hong

AP Photo/Jae C. Hong

Nije jedini slučaj

On nije prvi takav slučaj zabilježen u Japanu. Nedavno je žena iz Osake testirana kao pozitivna na koronavirus, i to drugi put, nakon što je bila bolesna krajem januara. Tri nedelje nakon napuštanja bolnice, grlo joj je oteklo i osetila je bol u grudima. Slični navodi stižu i iz Kine gde su lekari upozorili da postoji mogućnosti da se izlećeni pacijenti mogu ponovno zaraziti, piše news.com.au, a prenosi Index. hr.

 EPA-EFE/STEPHEN BRASHEAR

EPA-EFE/STEPHEN BRASHEAR

Iako svi pacijenti oboleli od Covid-19 kasnije steknu antitela, čini se da kod pojedinaca ona ne potraju, kako je istaknuo Zhan Quingyuan, direktor Dela za prevenciju i lečenje upale pluća bolnice u Pekingu.

Povezane vesti – BRITANSKA VLADA: Koronavirus bi mogao da zarazi oko 55.000 građana

Naučnici se trude da ispitaju novi koronavirus ali još uvek nema temeljnih dokaza da je zaista moguće oboleti od Covid-19 više od jednom.

Postoji pretpostavka da kod nekih ljudi test zakaže pa se pokažu negativnim na koronavirus jer ne bude detektovan u nosu ili grlu, ali ostane u plućima. Ako je ova teorija tačna, koronavirus može provesti neko vreme u organizmu bez simptom, a da se pokaže tek kada dospe u pluća.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar