Sud sprečio Trampa da ukine program zaštite mladih migranata

Sud sprečio Trampa da ukine program zaštite mladih migranata

EPA-EFE/Stefani Reynolds / POOL


Vrhovni sud SAD blokirao je napore administracije predsednika Donalda Trampa da ukine pravnu zaštitu za oko 650.000 mladih imigranata, koji su u Ameriku dovedeni ilegalno kao deca.

Presudom, koju je podržalo pet od devet sudija, zadat je veliki udarac oštroj imigracionoj politici američkog lidera u izbornoj godini, ocenile su agencije Rojters i AP, preneo je sinoć Glas Amerike.

FOTO TANJUG/ OKSANA TOSKIC/ nr

FOTO TANJUG/ OKSANA TOSKIC/ nr

Mladi imigranti, poznati kao “sanjari”, posle odluke suda i dalje će biti zaštićeni od deportacije, a zadržaće i pravo da rade u Americi.

Sudije su odbacile argumente administracije da je osmogodišnji program pod nazivom “Odložena akcija za pristigle u detinjstvu” (DACA) nelegalan i da sudovi ne mogu preispituju odluku Bele kuće da se okonča.

Povezane vesti – Primitivno i savršeno efikasno

Program DACA, uveden za vreme administracije predsednika Baraka Obame, pružio je pravnu zaštitu i dozvole za rad stotinama hiljada imigranata koje su roditelji ilegalno doveli u SAD.

 EPA-EFE/Doug Mills / POOL

EPA-EFE/Doug Mills / POOL

Glavni sudija Vrhovnog suda Džon Roberts, koji se pridružio mišljenju četvoro liberalnih sudija, napisao je u obrazloženju da administracija nije na ispravan način pokušavala da okonča program i da su njeni potezi bili “proizvoljni”.

“Ne odlučujemo o tome da li program DACA ili njegovo ukidanje predstavljaju razumnu politiku. Mi samo razmatramo pitanje da li je agencija poštovala proceduralni zahtev da pruži racionalno objašenjenje za svoj potez”, napisao je Roberts.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar