SUKOB U BARSELONI: Policajci tukli demonstrante. Povređeno 37 ljudi

SUKOB U BARSELONI: Policajci tukli demonstrante. Povređeno 37 ljudi


U sukobu demonstranata i policije na aerodromu u Barseloni povređeno je 37 ljudi, saopštile su zdravstvene službe, prenosi AP.

Rojters navodi da je policija juče na ulazu u aerodrom uletela među demonstrante koji su protestovali zbog presude organizatorima referenduma za nezavisnost Katalonije.

spanija katalonija

Na video snimcima se vidi kako policajci pendrecima biju demonstrante, od kojih su neki nosili maske i kapuljače.

Demonstranti su uzvratili guranjem, a čule su se i detonacije. Regionalna policija je saopštila da je uhapšeno dvoje demonstranata.

spanija katalonija

Povezane vesti – Raspisana poternica za Pučdemonom

Na aerodromu Prat u Barseloni juče je otkazano 67 predviđenih letova, a taj broj bi mogao da poraste s obirom na to da demonstranti i dalje blokiraju aerodrom, prenela je Hina.

spanija katalonija

Protesti su izbili pošto je Vrhovni sud u Madridu osudio devetoro katalonskih zvaničnika na zatvorske kazne između devet i 13 godina zbog pobune i korišćenja javnog novca za organizaciju referenduma o nezavisnosti 2017. koji je zabranio Ustavni sud i posledičnog jednostranog proglašenja samostalne republike Katalonije.

spanija katalonija

Troje zvaničnika je osuđeno na zabranu obavljanja javnih funkcija i novčane kazne.

Vođa katalonskih separatista Oriol Žunkeras, koji je dobio najdužu zatvorsku kaznu odlukom Vrhovnog suda Španije zbog svoje uloge u neuspešnom proglašenju nezavisnosti tog regiona, rekao je Rojtersu da je novi referendum o nezavisnosti neizbežan.

Bivši potpredsednik katalonske vlade je imejlom iz zatvora odgovorio na pitanja Rojtersa, navodeći da su zatvorske kazne, izrečene njemu i još osam osoba zbog pobune, samo učvrstile njihov pokret i učinile ga odlučnijim.

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar