SUKOBI U LIBIJI: Haftarove snage stigle do aerodroma kod Tripolija

SUKOBI U LIBIJI: Haftarove snage stigle do aerodroma kod Tripolija


Trupe general Kalifa Haftar, koji vodi međunarodno nepriznatu administraciju u Libiji i vojsku kojoj je u sredu naredio da krenu prema prestonici i sruše vladu koju podržavaju SAD, probile su na 40 kilometara od  Tripolija, piše Njujork Tajms. Jutros već stižu izveštaji o brobama blizu međuanrodnog aerodroma južno od Tripolija, gde njima rivalska vojska pokušava da ih zaustavi.

Odlučujuća faza 

Prema pisanju pomenutog lista, Libiji prijeti novi ozbiljan konflikt ili ono što bi “moglo označiti početak odlučne faze u borbi moći koja obeležava Libiju još od Arapskog proleća 2011.” Haftarova ofenziva, inače, dolazi u trenutku priprema mirovnih pregovora koji su planirani za ovaj mesec, a koji su trebali pokušati pomiriti sve suprotstavljene libijske frakcije.  Upravo je zbog toga glavni sekretar UN Antonio Gutereš još u sredu stigao u Tripoli, samo dan pre početka Haftarove ofenzive. U četvrtak mu nije preostalo ništa drugo nego da pozove na smirivanje situacije.

“Duboko sam zabrinut zbog vojnih kretanja u Libiji i opasnosti od sukoba. Ne postoji vojno rješenje. Libijske probleme može riješiti samo unutarlibijski dijalog”, poručio Gutereš na Tviteru.
Poziv na smirivanje tenzija
Na smirivanje tenzija odmah su u zajedničkoj izjavi pozvali i SAD, Velika Britanija, Francuska i Italija, kao i Ujedinjeni Arapski Emirati. Zapretili su “da će odgovornom smatrati svaku frakciju koja intenzivira daljnji sukob”. Juče je o Libiji na vanrednoj zatvorenoj sednici raspravljao i Savet bezbednosti UN koji je pozvao Haftarove snage da zaustave ofenzivu, upozorivši da ta vojna akcija preti stabilnosti zemlje.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar