Svet
25.04.2019. 19:01
N. Ginić

SUSRET KIMA I PUTINA: Na meniju glavna Amerika

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Zdravice pozlaćenim čašama, usiljeni, ali i iskreni osmesi, neprekidna rukovanja i poziranje pred kamerama, obeležili su susret predsednika Rusije i Severne Koreje, Vladimira Putina i Kim Džong Una na samitu u Vladivostoku. Putin je izrazio spremnost Rusije da "podrži pozitivne tendencije" na Korejskom poluostrvu, dok je Džong Un pozdravio "veoma značajne" razgovore koje je imao sa ruskim kolegom.

https://youtu.be/sl-pPt_N2aQ

I to je bio formalni deo sastanka, medijski plasiran u prijateljskom tonu. Van crvenog tepiha i konferencijskih govornica, i Putin i Džong Un su se trudili da politički profitiraju. Svaki na svoj prepoznatljiv način.

Naime, nakon propalih pregovora sa SAD o denuklerizaciji u februaru ove godine, Kim Džong Un je ovim susretom želeo da pokaže da ima i drugu opciju, koja isključuje Sjedinjene Države. Na drugoj strani, Putin je ponudio Džong Unu da prekine "nuklearni zastoj", čime je ponovo stavio do znanja Sjedinjenim Državama da on vodi igru. To je bilo još jasnije nakon njegove izjave da ga je "Kim zamolio" da informiše Amerikance o njegovom položaju, i o pitanjima koja mu se nameću u vezi sa procesima koji se odvijaju na korejskom poluostrvu, i oko njega.

https://youtu.be/TGM1QpBihNU

Putin je posle sastanka objasnio da je Rusija otvorena, da nema tajni i zavera. Dodao je i da smatra da američke garancije najverovatnije neće biti dovoljne da uvere Pjognjang da obustavi svoj nuklearni program.

https://youtu.be/5zx4lxai6Mc

"Rusija želi da pokaže da Putin sedi za stolom i da je neophodna snaga. Mislim da niko ne očekuje čuda ili proboje.", izjavio je Alekander Gabuev, viši saradnik u think-tank Carnegie Moscov Centru.

Pročitajte još:

[owl-carousel category="Uncategorized" singleItem="true" autoPlay="true"]

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
mist
4°C
10.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve