Svet
10.05.2019. 14:33
Index.hr

SVAĐA PAPE I HRVATSKIH BISKUPA: Patrijarh Irinej iznervirao Hrvate

papa.jpg

Poznavatelji prilika u odnosima Vatikana i Kapitola odavno tvrde da između pape Franje i hrvatskih katoličkih biskupa nema baš mnogo ljubavi, piše Index.hr. Pisalo se da rimokatolički poglavar hrvatske biskupe smatra problematičnim na više nivoa, a oni mu kritike nisu upućivali javno, ali su zato Franju žestoko napadali katolički laici koji su ga čak proglasili i Soroševim agentom i jeretikom.

Kako navodi hrvatski portal, taj prigušeni sukob je ovih dana konačno eksplodirao u javnosti i to zbog najnovijih izjava pape Franje o kanonizaciji kardinala Alojzija Stepinca:

"Hrvati katolici kontroverznog Stepinca, svojevremeno ustaškog vikara, smatraju svecem i jako ih frustrira što ga papa Franjo takvim nije već proglasio, nego je insistirao na tome da se s predstavnicima Srpske pravoslavne crkve osnuje komisija koja bi analizirala Stepinčevo delovanje u Drugom svetskom ratu.", prenose hrvatski novinari.

O tome kako je Katolička crkva ignorisala zločine NDH i pomagala ustašama, pročitajte ovde.

Dalje u tekstu se navodi da je izjava pape Franje o partijarhu Irineju, bila "kap koja je prelila čašu".

FOTO TANJUG/ OKSANA TOSKIC/ bk FOTO TANJUG/ OKSANA TOSKIC/ bk

"Spominjanje patrijarha SPC-a Irineja kao 'velikog patrijarha' kojega papa Franjo 'treba pitati za pomoć' izazvalo je neverovatnu provalu mržnje Hrvata katolika prema Franji, a onda je na ovu izjavu reagovao i predsednik Hrvatske biskupske konferencije, nadbiskup Želimir Puljić. Puljić je u intervjuu za Hrvatsku katoličku mrežu izjavio da je 'Papina izjava uzburkala javnost i izazvala vernike'. 'Papa je rekao da mu je stalo do istine i da zajedno s patrijarhom želi doći do istine. Do toga je zaista svima stalo. No glede Stepinca i onoga što je Kongregacija već učinila i zaključila, nema ničega spornoga što bi, po mom sudu, dovelo u pitanje njegovu svetost i kanonizaciju', nastavio je nadbiskup Puljić. 'Uplitanje Srpske pravoslavne Crkve u Stepinčevu kanonizaciju predstavlja presedan u Katoličkoj crkvi', požalio se Puljić, dodajući da je to "politikantstvo". Još je jednom iznio i standardnu obranu Stepinca", navodi Index.hr i dodaje:

"U standardnom stilu hrvatskog nacionalizma, zbog kojega papa Franjo i ne voli hrvatske biskupe, Puljić je, dakle, podvalio da kritika Stepinca znači da kritičari 'ne vole hrvatsku državu', a indirektno je za nedovoljnu ljubav prema 'hrvatskoj državi' optužio i papu Franju.' Nije baš uobičajeno da se katolički biskupi tako verbalno otresaju na naslednika svetog Petra, svojeg nepogrešivog šefa po pravilima Katoličke crkve, tako da uopšte nije preterano reći kako svedočimo svađi hrvatskih biskupa i pape Franje zbog Stepinca."

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
mist
12°C
23.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve