Svet
27.06.2023. 04:10
Beta-AFP

Izveštaj

Švajcarska puna ruskih špijuna

1
Izvor: beta / Keystone / Pierre Albouy

Ruska invazija na Ukrajinu pojačala je rivalstvo velikih sila i učinila Švajcarsku, zemlju domaćina za mnoge međunarodne organizacije, središtem međunarodne ruske i kineske špijunaže, saopštila je danas švajcarska Obaveštajna služba.

"Rusija je uništila mirovni poredak u Evropi zasnovan na pravilima", navela je u godišnjem izveštaju Obaveštajna služba Švajcarske zadužena i za kontraobaveštajne poslove.

Takva situacija je dovela do toga da su "međunarodni forumi za promociju mira i kolektivne bezbednosti, kao što su UN i Organizacija za evropsku bezbednost i saradanju (OEBS), izgubili svoju efikasnost, a novi stabilan svetski poredak nije na pomolu", navodi se u izveštaju.

Tome se dodaje i trend "ka bipolarnom svetskom poretku, obeleženom sistemskim rivalstvom između SAD i Kine".

Zbog toga, strane špijunske aktivnosti, uglavnom ruske i kineske, i dalje predstavljaju veliku pretnju za Švajcarsku, piše u tekstu.

"Zbog, između ostalog, uloge države domaćina u kojoj se nalaze mnoge međunarodne organizacije, Švajcarska je među evropskim zemljama u kojima je pod diplomatskim pokrivanjem raspoređen najveći broj pripadnika ruskih obaveštajnih službi", navodi Obaveštajna služba.

Od oko 220 ljudi akreditovanih kao diplomatsko ili tehničko-administrativno osoblje u ruskim misijama u Ženevi i Bernu, verovatno najmanje trećina radi za ruske obaveštajne službe, izjavio je šef Obaveštajne službe Švajcarske Kristijan Dise (Christian Dussey).

Švajcarske tajne službe imaju samo 450 zaposlenih.

U Ženevi su evropsko sedište UN i sedišta mnogih agencija UN. To je takođe mesto gde se stotine diplomata redovno sastaju na raznim sastancima tih tela, bilo da se radi o Savetu UN za ljudska prava, koji se trenutno održava, Svetskoj zdravstvenoj skupštini ili Međunarodnoj konferenciji rada.

To predstavlja toliko mogućnosti da se špijun uklopi među učesnike, uspostavi kontakte i prikupi obaveštajne podatke u gradu u kojem se takođe sastaju mnogi finansijeri, ekonomski i politički lideri, navodi se u izveštaju.

Mandat Švajcarske u Savetu bezbednosti UN, od januara 2023. i to po prvi put u istoriji te zemlje, "povećava pretnju koju špijunaža predstavlja Švajcarcima" koji rade na dosijeima Saveta bezbednosti UN, dodaje se u tekstu, te i Švarjcarci neminovno postaju mete špijuna.

Rat u Ukrajini takođe je primorao obaveštajnu službu da se fokusira na regione na koje ranije nije mnogo obraćala pažnju.

Dise je oprezno komentarisao subotnju pobunu ruske paravojne grupe "Vagner", navodeći da je to "veliki unutrašnji izazov" i da je prerano da se proceni uticaj tog događaja.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Potvrđeno: Kina imala špijunsku bazu na Kubi
Kina i Kuba

Od 2019. godine

11.06.2023. 13:30

Potvrđeno: Kina imala špijunsku bazu na Kubi

Kina je delovala iz špijunske baze na Kubi najmanje još od 2019. godine u globalnom naporu Pekinga da podigne svoje kapacitete prikupljanja obaveštajnih podataka, rekao je jedan zvaničnik američke administracije.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
30°C
22.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve