Svet
07.11.2019. 12:49
R. E. / Sputnjik

Rusija ima spreman

"SVE SMO SPREMILI" Moskva: Imamo odgovor za Ameriku

rusija-zastava.jpg

Rusija ima spreman odgovor u slučaju povlačenja Sjedinjenih Američkih Država iz Sporazuma o otvorenom nebu, saopšteno iz ruskog ministarstva spoljnih

Rusija ima spreman odgovor u slučaju povlačenja Sjedinjenih Američkih Država iz Sporazuma o otvorenom nebu, saopšteno iz ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Direktor Odeljenja za neširenje i kontrolu oružja tog ministarstva Vladimir Jermakov izjavio je da svaka odluka Vašingtona o povlačenju iz Sporazuma predstavlja udarac međunarodnoj bezbednosti, piše Sputnjik.

"Nažalost, naše američke kolege namerno se bave time od kraja 90-ih prošlog veka", konstatovao je diplomata, napominjući da povlačenje Vašingtona iz Sporazuma o otvorenom nebu nije bilo "veliko iznenađenje" za Moskvu.

Odgovarajući na pitanje da li će Rusija preduzimati neke recipročne korake ako se Sjedinjene Američke Države povuku iz Sporazuma, Jermakov je rekao: "Naravno. Sve smo pripremili. Saznaćete."

[caption id="attachment_247333" align="alignnone" width="710"]Shutterstock Shutterstock[/caption]

Ranije su američki mediji objavili da je američki predsednik Donald Tramp potpisao dokument o namerama da se povuče iz ovog Sporazuma.

Predsedavajući Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa Eliot Engel izjavio je da je zabrinut zbog izveštaja o mogućim planovima Vašingtona da se povuče iz Sporazuma o otvorenom nebu. S tim u vezi, on je uputio protestno pismo Beloj kući upućeno savetniku predsednika za nacionalnu bezbednost.

Povezane vesti - "NIKOME NE PRETIMO" Putin: Rusija će nastaviti da razvija svoj odbrambeni potencijal

Kongresmen nije objasnio o kakvim se porukama radi.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su američki obaveštajci počeli da optužuju Moskvu za narušavanje Sporazuma kako bi sprečili nadzorne letove iznad svoje teritorije.

[caption id="attachment_247331" align="alignnone" width="710"]Shutterstock Shutterstock[/caption]

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je, zauzvrat, istakla da za sada nema nikakvih zvaničnih izjava u vezi sa povlačenjem Vašingtona iz Sporazuma o otvorenom nebu i dodala da Moskva smatra Sporazum važnim instrumentom za evropsku bezbednost.

Sporazum o otvorenom nebu potpisan je 1992. godine i postao je jedna od mera za izgradnju poverenja u Evropi nakon Hladnog rata. Sporazum je stupio na snagu 2002. godine i omogućava zemljama-učesnicama da otvoreno prikupljaju informacije o oružanim snagama i aktivnostima drugih članica, preneo je Sputnjik.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
19.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve