Svet
13.01.2020. 18:51
N. G./The Guardian

Sve što treba da znate o Megzitu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ko će biti na "porodičnom sastanku"?

Kraljica, princ od Velsa, vojvoda od Kembridža i vojvoda od Saseksa, a vojvotkinja od Saseksa će se verovatno pridružiti. Susret je označen kao "porodični" sastanak. Stariji kraljevi pomoćnici će prisustvovati samo ako se to od njih zatraži. Članovi kraljevske porodice će unapred pročitati dokumente u kojima će biti istaknuti različiti predlozi rešenja. Scenarije su sastavili službenici nakon konsultacija, uključujući i predstavnike vlada Velike Britanije i Kanade.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Matt Dunham, File

Koja su pitanja?

Preciziraće se tačno kako Hari i Megan vide svoje buduće "nove" uloge. Diskusije će uključivati i kako će par rasporediti svoje vreme između Velike Britanije i Severne Amerike, i mogu li zadržati svoje titule. Centralno pitanje biće kako će se finansirati i ko će snositi njihove troškove obezbeđenja. Kažu da će obavljati kraljevske dužnosti "kako dolikuje", što znači da će predstavljati kraljicu i Veliku Britaniju. Ali oni takođe žele da budu "finansijski nezavisni" i da mogu da zarade. Jedna od zamki je rizik od sukoba između njihovih kraljevskih i dobrotvornih uloga i bilo kojeg komercijalnog interesa. Potencijalno ih ostavlja otvorenima za optužbe za unovčavanje svog kraljevskog statusa, ili za ometanje kraljevskog brenda.

Povezane vesti - Vilijem i Hari: Nisu tačni napisi o našem odnosu

Šta kraljica želi?

Prvo i najvažnije, ona želi da se današnjim sastankom napravi pomak, odnosno želi plan za nekoliko dana. Ona i drugi članovi kraljevske porodice želeće da zadrže bračni par u instituciji koliko god je to moguće, ali će kraljica pokušati da napravi takav pristup da se oni osećaju da im je pružena stvarna i odgovarajuća prilika da istraže novi način rada, i ne osećaju pritisak za nešto što žele.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
John Stillwell/Pool Photo via AP

Šta tačno žele Hari i Megan?

Oni su izrazili nameru da se povuku, ali i da nastave sa dobrotvornim radom i da podrže kraljicu kada se od njih to zatraži. Prvenstveno, oni žele mogućnost da zarade nevezano od kraljevskih ograničenja. Žele da se odreknu novčanih grantova, što je oko pet odsto njihove sadašnje potrošnje isključujući troškove za obezbeđivanje i službena putovanja u inostranstvu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Joe Giddens/PA via AP

Postoji li srednji put?

Uloga u Komonveltu mogla bi da bude kompromis. To bi ih oslobodilo kraljevskih dužnosti, a istovremeno im omogućilo da žive u inostranstvu i nastupaju na globalnoj sceni. Hari je već predsednik trustova Komonvelta, a Megan potpredsednica. Kanada, koja je izgleda izabrano odredište Harija i Megan, je federalna ustavna kraljevina na čelu sa kraljicom Elizabetom II.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
15°C
29.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve