Svet
17.06.2022. 14:25
R.E./ dpa

Diplomatija i politika

Sve što treba da znate o samitu G7

samit g7
Izvor: Shutterstock

Samit Grupe 7 održava se od 26. do 28. juna u dvorcu-hotelu Elmau u Bavarskoj. Osim luksuza, Elmau svojom lokacijom u planinama nedaleko od granice sa Austrijom nudi i izolaciju za miran sastanak lidera sedam industrijalizovanih zemalja.

Hotel u slikovitoj alpskoj dolini izgradio je 1916. godine filozof Johanes Miler. Zgrada je obnovljena i proširena posle velikog požara 2005.

Hotel je 2015. već jednom ugostio samit G7.

Kompleks ima više od 160 soba i apartmana, ogromnu koncertnu dvoranu i nekoliko restorana, uključujući jedan sa dve Mišlenove zvezdice i 18 od mogućih 20 poena francuskog vodiča Go-Mijo, piše "dpa".

Samit svake godine privlači ogromnu pažnju, željenu i neželjenu. Šta, međutim, zapravo znači skraćenica G7? Šta lideri tih sedam država rade na konferencijama, obično na nekoj slikovitoj lokaciji?

Evo sedam odogovora:

Početak: Svetska ekonomska kriza 1975. podstakla je nemačkog kancelara Helmuta Šmita i francuskog predsednika Valerija Žiskar-Destena da organizuju samit najvećih industrijskih nacija u potrazi za izlazom. Na prvom sastanku, u dvorcu Rambuje kod Pariza, okupili su se lideri Francuske, Nemačke, SAD, Velike Britanije i Japana. Godinu dana kasnije prdružila im se i Kanada i taj je sastav ostao nepromenjen narednih skoro 30 godina.

Neuspelo proširenje: Rusija je 2002. postala punopravna članica, ali je G8 opstala samo do 2013. Zbog ruske aneksije Krima, 2014. samit u ruskom Sočiju je propao i od tada se grupa ponovo zove G7.

Identitet: G7 čine najrazvijenije države sveta. Danas, doduše, Kina i Indija imaju snažniju privredu od Italije i Kanade, ali privredna snaga ionako odavno nije više vezivno tkivo G7. U kontekstu sve oštrije konfrontacije sa autokratijama poput kineske i ruske, na značaju dobijaju vrednosti koje tih sedam demokratija deli.  

Gosti: Upravo stoga, kancelar Olaf Šol je ove godine na samit pozvao i Indiju, Južnu Afriku, Senegal, Indoneziju i Argentinu. Na prethodnom samitu, u Velikoj Britaniji, isto su kao gosti učestvovali lideri pojedinih demokratskih država.

Teme: U ranim danima, konferencije su uglavnom bile posvećene privredi. Zato se nazivaju i svetski ekonomski samit. Danas su teme vrlo različite, a na predstojećem samitu biće to u prvom redu rat u Ukrajini i njegove posledice. Zaštita klime, koja je prvobitno planirana kao glavna tema, time je gurnuta u drugi plan.  

Organizacija: Samit pripremaju njihovi pregovarači i resorni ministri. Oni ne donose obavezujuće zaključke, ali dogovaraju završni dokument sa zajedničkim stavovima i ciljevima o kojima lideri onda raspravljaju i dogovor usvajaju kao završnu deklaraciju. 

Predsedavanje: Sedam članica G7 smenjuju u predsedavanju. Ove godine to je Nemačka, sledeće je Japan. Samit 2023. treba da se održi u Hirošimi, gradu na koji su SAD 1945. godine, bacile atomsku bombu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

G7: Srbija da uskladi spoljnu politiku sa EU
G7

Saopštenje

15.05.2022. 08:45

G7: Srbija da uskladi spoljnu politiku sa EU

Zemlje članice Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja pohvalile su Albaniju, Kosovo, Crnu Goru i Severnu Makedoniju zbog punog usklađivanja spoljnih politika sa EU, uključujući sankcije i njihovu primenu i pozvali Srbiju da učini isto.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
27.09.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve