ŠVEDSKA ENIGMA: Visoki severnokorejski diplomata stigao na tajni sastank u Stokholmu

ŠVEDSKA ENIGMA: Visoki severnokorejski diplomata stigao na tajni sastank u Stokholmu


Visoki severnokorejski diplomata stigao je u Švedsku radi nenajavljenog sastanka na visokom nivou u Stokholmu, rekli su danas zvaničnici.

Portparol švedskog ministarstva spoljnih poslova rekao je da je zamenik ministra spoljnih poslova Severne Koreje Čoe Son Hui sleteo u Švedsku da “učestvuju u razgovorima u manjem formatu na kojem će učestvovati međunarodni stručnjaci”.

On je odbio da iznese druge detalje. Švedska novinska agencija TT javila je da će ministarka spoljnih poslova Margot Valstrom takodje prisustvovati sastanku.

Moguće je da će se američki specijalni izaslanik za Severnu Koreju Stiven Bigan kasnije pridružiti.

“Nemam sad ništa da kažem. Na stranama i zemljama je da li će biti rezultata. Mi ćemo biti ponosni ako možemo da doprinesemo. Ako žele da damo doprinos, uradićemo to”, rekla je Valstrom za TT.

Mesto sastanka nije objavljeno.

Švedska ima diplomatske odnose s Pjongjangom od 1973. i jedna je od retkih zapadnih zemalja koja ima ambasadu u toj zemlji. Ona pruža i konzularne usluge za SAD.

Valstrom je u martu u Stokholmu razgovarala sa severnokorejskim kolegom Ri Jong Hoom, posle čega je usledio prvi sastanak lidera SAD i Severne Koreje, Donalda Trampa i Kim Džong Una, u junu u Singapuru.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar