Švedska prva u Evropi po smrtnosti; Do kolektivnog imuniteta još mnogo

Švedska prva u Evropi po smrtnosti; Do kolektivnog imuniteta još mnogo

EPA-EFE/Henrik Montgomery SWEDEN OUT


Švedsko istraživanje pokazalo je da je do kraja aprila samo 7,3 odsto stanovnika Stokholma razvilo antitela na koronavirus, što bi moglo da pojača bojazan da odluka da se Švedska ne zatvori zbog koronavirusa neće tako brzo dovesti do kolektivnog imuniteta, piše Rojters.

Tu strategiju zagovarao je glavni švedski epidemiolog Anders Tegnel. On je dao preporuku da se protiv širenja virusa koriste dobrovoljne mere, za razliku od drugih država koje su uvele obavezne mere i karantin.

U Švedskoj su tako ostale otvorene većine škola, restorana, kafića i poslovnica, čak i dok je veći deo Evrope bio zatvoren. Broj mrtvih od COVID-19 u Švedskoj  je mnogo veći nego u drugim nordijskim državama, iako manji nego u zemljama poput Velike Britanije, Italije i Francuske.

Pročitajte još: Radnici austrijske pošte zarazili 158 ljudi

Italijanski Korijere dela sera je preneo da švedski model za suočavanje sa korona virusom ne funkcioniše, pošto je u toj zemlji zabeležen najveći broj smrtnih slučajeva u odnosu na broj stanovnika. To, kako navodi list, pokazuju jučerašnji statistički podaci sajta ourworldindata.org U Švedskoj je tokom protekle nedelje zabeleženo u proseku 6,25 smrtnih slučajeva od virusa kovid-19 na milion stanovnika.

Istovremeno, u Velikoj Britaniji, koja ukupno ima najviše žrtava korona virusa u Evropi – više od 35.000, bilo je 5,75 umrlih od posledica tog virusa na milion stanovnika, u Belgiji 4,6, u Francuskoj 3,49, a u Italiji u proseku tri na milion stanovnika tokom protekle sedmice.

Iako Švedska ima manje zaraženih virusom kovid-19 u odnosu na države sa brojnijim stanovništvom, poput Nemačke i Italije, stopa smrtnosti u toj zemlji po glavi stanovnika je među najvišim u svetu.

Korijere dela sera podseća da je švedska vlada donela odluku da ne uvodi blokadu kao što su to učinile mnoge evropske države u borbi protiv korona virusa, već se oslanjala na individualnu odgovornost ljudi, tražeći od njih da ostanu kod kuće ako su bolesni i da na otvorenom prostoru budu na bezbednoj međusobnoj razdaljini.

Najveći broj kompanija u Švedskoj nije prestao sa radom usled pandemije virusa kovid-19, dodaje list.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar