SVEMIR POSTAJE NOVO MESTO SUKOBA SAD, KINE I RUSIJE: Tramp naredio hitno osnivanje Svemirske komande

SVEMIR POSTAJE NOVO MESTO SUKOBA SAD, KINE I RUSIJE: Tramp naredio hitno osnivanje Svemirske komande

foto printscreen youtube


Američki predsednik Donald Tramp naredio je Pentagonu da počeno sa osnivanjem Svemirske komande, koja će sa zemlje nadgledati i pratiti sve borbene operacije u svemiru.

Tramp je u utorak 18. decembra potpisao memorandum kojim je naređeno Pentagonu da formira novu komandu čiji će osnovni zadatak kako je navedeno biti nadgledanje i organizovanje svemirskih operacija, ubrzavanje tehničkog napretka i pronalaženje efikasnijih načina odbrane onog što se naziva ” američka imovina u svemiru” uključujući tu komunikacione, izviđačke i špijunske satelite.

Trampov zahtev dolazi usled rastuće zabrinutosti Sjedinjenih Država što Kina i Rusija već rade na oružjima koja će biti sposobna da uništavaju satelite ili balističke rakete u stratosferi uz pomoć lasera ili razvoj satelita nosilaca orbitalnih bombi.

Nova komanda biće odvojena od Trampove ideja da SAD stvore ” svemirske sile” snage potpuno odvojene od američke armije.

Potpresednik SAD govoreći u Svemirskom centru Kenedi na Floridi rekao je da ovim aktom počinje nova era američke nacionalne bezbednosti.

” Svemirska komanda integrisaće sve svemriske kapacitete koji se nalaze u svim rodovima vojske, rekao je Pens i dodao da će prevashodni zadatak Svemirske komande biti razvoj doktrine, taktike i postupaka koji će pripadnicima svemirskih jedinica omogućiti da brane američke državljane u novoj eri.

Svemirska komanda biće 11 po redu borbena komanda koju će posedovati SAD i koja će po važnosti biti odmah iza Centralne, Evropske i Pacifičke komande. Ono što je poznato da će oko 600 zaposlenih koji se bave svemirom biti povučeno iz postojećih vojnih kancelarija i da će oni činiti jezgro Svemirske komande. U narednim godinama njima će se pridružiti još 1.000 zaposlenih, kako je naveo nezvanično jeda od zvaničnika iz Trampove administracije.

Finansiranje Svemirske komande biće uključeno u odbrambeni budžet od 2020. godine.

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar