Svet
07.10.2022. 15:20
Marko R. Petrović

Rade Milošević

Šverc cigareta u Crnoj Gori: Nova vlast i stare navike

Šverc cigareta
Izvor: Shutterstock

Vlast se u Crnoj Gori menja, neki bi rekli u poslednje dve godine i češće nego što je normalno, ali neke stare navike, izgleda, ipak opstaju.

Reč je, naravno, o švercu cigareta, što je, javna je tajna, dugo godina bila jedna od osnovnih privrednih delatnosti u Crnoj Gori. A delatnici su, naravno, bili bliski vlastima.

A kako je do pre dve godine vlast u rukama čvrsto držao Milo Đukanović tako se i šverc duvana vezivao za njega i njemu bliske ljude. Sada je, međutim, priča drugačija, pa su u centru pažnje pojedinci iz Građanskog pokreta URA Dritana Abazovića, ali i drugi, poput aktuelnog ministra odbrane Raška Konjevića, predsednika Socijaldemokratske partije.

Prva žrtva ovog "duvangejta" je, ipak, Rade Milošević, direktor Uprave prihoda i carina, ali i funkcioner Abazovićeve URA-e, koji je smenjen sa funkcije nakon što je pre nekoliko dana uhapšen jedan od funkcionera Uprave zbog sumnje da je učestvovao u krađi zaplenjenih cigareta namenjenih za spaljivanje.

Milošević, kako su javili crnogorski mediji, nije bio voljan da podnese ostavku, već je to učinio pod pritiskom.

Pre nego što se odlučio za ostavku Milošević je, prema istim izvorima, poručio da će „ako padne on, pasti i Abazović“, a prema nepotvrđenim informacijama, on čak pregovara sa specijalnim državnim tužiocem kako bi postao svedok saradnik.

Od te namere su ga, međutim, izgleda odvratili Abazovićevi saradnici, među kojima je bio navodno i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, a sve uz obrazloženje kako ne bi bio uništen Građanski pokret URA.

Specijalno državno tužilaštvo inače već duže vreme, u saradnji sa specijalnim policijskim odeljenjem i Agencijom za nacionalnu bezbednost, radi na otkrivanju lanca krijumčarenja cigareta koje su bile predviđene za uništenje.

Tužilaštvo sumnja da su službenici Uprave prihoda i carina preuzeli i izveli kamion pun cigareta predviđenih za uništenje. Zbog toga su do srede uhapšene tri osobe, a očekivana su i nova hapšenja.

Čitavu priču je, inače, još pre toga začinio aktuelni tehnički ministar odbrane i doskorašnji prvi čovek Biroa za operativnu koordinaciju Raško Konjević, koji je sa te funkcije smenjen u utorak, 4. oktobra, nakon što je izjavio da postoje indicije da je u "medijskim performansima" spaljivanja cigareta, koje su organizovali premijer Dritan Abazović i direktor Uprave prihoda i carina Rade Milošević, svega 10 odsto zaista spaljivano, a 90 odsto je završavalo u švercu.

Te je informacije dobio od, kako je rekao, Specijalnog državnog tužilaštva i Agencije za nacionalnu bezbednost, dodajući kako je nezamislivo da o tome direktor UPC-a Rade Milošević ništa nije znao.

"Danas je valjda svakome jasno da Milošević nije mogao da uradi ništa bez znanja Dritana Abazovića. Sada je potpuno jasno zašto je premijer pravosnažno osuđivanog Artana Kurtija hteo da instalira u Agenciji za nacionalnu bezbednost", rekao je Konjević.
 

"Premijer je optuživao sve pa i mene da sam politički pokrovitelj šverca cigareta. Rade Milošević nije moj partijski drug. Ohrabren sam onim što sam čuo od predstavnika institucija SDT-a i ANB-a. Dobio sam potvrdu da će ići do kraja", rekao je on.

Abazovićev odgovor u vidu smene sa čela BOK-a nije dugo čekao.

Suština je u tome da i jedni i drugi ističu kako jedva čekaju da vide sa čime će izaći specijalni državni tužilac i Agencija za nacionalnu bezbednost. Nema sumnje da građani to čekaju još više.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kakva zaplena u Baru! Švercovali cigarete za tri miliona evra
cigarete

Crna Gora

07.09.2022. 14:06

Kakva zaplena u Baru! Švercovali cigarete za tri miliona evra

U slobodnoj zoni Luke Bar zaplenjeno je 5.000 paketa duvanskih proizvoda vrednih oko tri miliona evra, saopštio je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
06.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve