Sveštenik-pedofil iz Hrvatske u špici filma “Spotlight”!

Sveštenik-pedofil iz Hrvatske u špici filma “Spotlight”!


Među imenima sveštenika koji su osuđeni zbog pedofilije, a koja se nalaze na odjavnoj špici “Spotlighta”, ovenčanog nagradom Oskar za najbolji film godine, navodi se i jedan hrvatski pripadnik klera.

Reč je o Dragi Ljubičiću, bivšem župniku iz Banjola na ostrvu Rab. Ovaj 71-godišnjak danas provodi penzionerske dane u Domu za penzionisane sveštenike na Krku.

Dragi Ljubičiću u novembru 2009. je Županijski sud u Rijeci potvrdio presudu iz 2007. i pravosnažno je osuđen na kaznu zatvora od tri godine zbog bludničenja nad maloletnim dečacima.

Nakon sudskog procesa koji je zbog osetljivosti slučaja bio zatvoren za javnost sveštenik je proglašen krivim za bludničenje nad ukupno petero dečaka starosti od 8 do 11 godina, koje je kao župnik i veroučitelj počinio u prostorijama crkve Svete Lucije u Banjolu, kao i u prostorijama područne osnovne škole.

Odmah nakon presude, Ljubičić je nekoliko nedelja proveo na Odeljenju dijagnostike u Bolnici za osobe lišene slobode, nakon čega je bio prebačen u Lepoglavu na izdržavanje kazne.

Iz zatvorenog dela zatvora vremenom je bio premešten u njegov poluotvoreni deo. Na slobodu je pušten u maju 2012. nakon što je usvojena njegova molba za ranije puštanje na slobodu.

Izašao je iz zatvora ranije zato što je odslužio dve trećine kazne, kao i zbog uzornog vladanja.

Ljubičić je rodom iz Poljica, malog mesta u okolini grada Krka. Prvi slučajevi pedofilije zabeleženi su u proleće 2003, odnosno dve godine nakon njegova dolaska u župu u Banjolu.

Prema optužnici, dečacima je prilazio tokom oblačenja ministrantske haljine, kada bi im pod izgovorima da im pomaže, zavlačio ruku ispod odeću ili ih preko odeće dodirivao po intimnim delovima tela.

Skandal je izbio nakon što su dve majke o zlostavljanju otvoreno porazgovarale sa svojim sinovima koji su im se konačno poverili i ispričali šta im se događalo u crkvi i školi.

Do tada su se plašili da govore o tome jer je velečasni Ljubičić uživao veliki ugled u zajednici. Posle skandaloznih ispovesti svoje dece, roditelji su obavestili policiju posle čega je pokrenuta istraga čiji je rezultat bio podizanje optužnice. Crkva je  Ljubičića povukla iz službe i pre samog suđenja smestila u Dom za penzionisane sveštenike na Krku.

U postupku su oštećeni dečaci svedočili preko video-linka, uz stručnu pomoć, a svedočile su i njihove majke.

Iznoseći svoju obranu na sudu, Ljubičić je negirao da je dodirivao dečake s namerom seksualnog zadovoljavanja. Sudsko veće proglasilo je Ljubičića krivim za tri dela u kojim je u više navrata bludničio nad dečacima osuđen na kazne po 10 meseci, a za dva slučaja pipkanja na šest meseci zatvora, što je objedinjeno u jedinstvenu kaznu od tri godine. Odmah nakon puštanja iz zatvora 2012. godine, Ljubičić je smešten u Dom za penzionisane sveštenike na Krku, gde je i danas.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar