Svet
03.04.2020. 17:36
N. Ginić

SVET VS. KORONAVIRUS: Kako se države bore protiv novonastale zaraze?

social-network-post-1920x10804-1.jpg

Pandemija novog koronavirusa će sasvim sigurno izazvati svetske posledice onih razmera koje su izazvali i događaji poput Prvog svetskog rata, Drugog svetskog rata, Velike depresije, pada Berlinskog zida… Nekoliko ideološko-političko-društvenih simptoma zaraze, koja je u trenutku pisanja ovog teksta odnela više od 40.000 života, već se naziru: države su nespremne da blagovremeno i adekvatno odreaguju na velike pandemije, kapitalistički sistemi pokazali su sve svoje manjkavosti u kriznim situacijama, zdravstveni sistemi su nepripremljeni za velike izazove, a međunarodne organizacije su inertne, nesposobne, i organizaciono i finansijski zastarele.

Pokazalo se da većina država u kriznim situacijama instinktivno zatvara svoje granice, ograničava kretanje građana, žonglira sa njihovim slobodama i pravima. Pojedini političari su potvrdili svoju nekompetentnost, drugi su iskoristili situaciju za jačanje svojih desničarskih i autoritarnih elemenata, treći su na sopstveni rizik testirali svoje liberalne politike. Još uvek bez rezultata.

Kao u postapokaliptičnoj fantaziji Stivena Kinga iz 1978. godine, jedina konstanta zaraženog sveta postali su opšta panika, strah i neizvesnost.

Kako se države širom sveta bore sa zarazom, ko je zakasnio sa reakcijom i zašto pojedine zemlje imaju blag pristup krizi, čitajte u novom broju Ekspresa.

Ekspres205 (1)

Ekspres. Drugačiji ugao.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
17°C
29.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve