Svet
05.09.2019. 11:28
Tanjug

SVEŽE SANKCIJE SAD Zarif: Američko ministarstvo finansija je "upravnik zatvora"

javad-zarif-1.jpg

Američko minstarstvo finansija je "upravnik zatvora", napisao je na svom Tviter nalogu iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif, dan nakon što je Vašington nametnuo sveže sankcije, s ciljem da uguše krijumčarenje iranske nafte.

"OFAC (Kancelarija za kontrolu stranih sredstava državne blagajne) nije ništa drugo do upravnik zatvora: Zatražite odlaganje, baciće vas u samicu zbog odvažnosti. Pitajte ponovo i možda ćete završiti na vešalima", napisao je Zarif na svom Tviter nalogu.

SAD u sredu su stavile na crnu listu mrežu firmi, brodova i pojedinaca, "naftaša za terorizam", koji navodno pod dirigentskom palicom Iranske revolucionarne garde snabdevaju Siriju naftom, čija vrednost dostiže stotine miliona dolara, kršeći tako američke sankcije, prenosi AP.

"Jedini način ublažavanja američkog ekonomskog terorizma (sankcija) jeste da se konačno oslobodite omče", dodao je Zarif u svom tvitu.

Iran je od maja počeo da smanjuje poštovanje sporazuma koji ima za cilj da izvrši pritisak na evropske stranke da uđu u pakt kojim bi se iranska ekonomija zaštitila od američkih sankcija. Iranske vlasti su juče saopštile da će dodatno prekršiti sporazum u petak, prenosi agencija.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
overcast clouds
14°C
20.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve