Svet
25.09.2020. 14:44
Tanjug

Svetska zdravstvena ogranizacija

SZO podržala Kinu u upotrebi eksperimentalne vakcine

tan2020-8-24_763288_0.jpg

Svetska zdravstvena ogranizacija je podržala Kinu u njenoj nameri da počne upotrebu eksperimentalne vakcine protiv korona virusa, iako klinična ispitivanja

Svetska zdravstvena ogranizacija je podržala Kinu u njenoj nameri da počne upotrebu eksperimentalne vakcine protiv korona virusa, iako klinična ispitivanja i dalje traju, izjavio je zvaničnik iz kineskog ministarstva zdravlja.

Kina je svoj hitan COVID-19 program pokrenula u julu, a mesec dana pre toga razgovarala je sa zvaničnicima iz SZO, izjavio je Zeng Zongvej iz kineskog ministarstva zdravlja.

On je na konferenciji za novinare rekao da je kineski državni savet krajem juna odobrio plan za sprovođenje hitnog COVID-19 programa. Nakon toga, 29. juna, kineski zvaničnici stupili su u kontakt sa predstavnicima SZO u Kini, od kojih su dobili podršku i razumevanje u vezi sa primenom ovog programa, izjavio je Zeng.

[caption id="attachment_281989" align="alignnone" width="675"]Shutterstock Shutterstock[/caption]

Predstavnici SZO u Kini nisu odmah odgovorili na zahtev za komentar, prenosi Rojters.

Sumja Svaminatan iz SZO u Ženevi je ovog meseca izjavila da nadležne regulatorne vlasti mogu da odobre upotrebu medicinskih proizvoda u okviru njihovih nadležnosti u trenutnoj hitnoj situaciji, ali je to nazvala "privremenim rešenjem".

Povezane vesti - Do kraja oktobra poznato da li je “Fajzerova” vakcina efikasna

Dugoročno rešenje leži u kompletiranju treće faze kliničkih ispitivanja, istakla je ona.

U Kini su na stotine hiljada radnika zaposlenih u nužnim delatnostima i pripadnici drugih manjih visokorizičnih grupa primili vakcinu, iako njena efikasnost i bezbednost još uvek nisu potvrđeni, kako treća faza kliničkih ispitivanja još uvek nije završena.

[caption id="attachment_278603" align="alignnone" width="675"] EPA-EFE/WU HONG EPA-EFE/WU HONG[/caption]

Peking nije javno objavio detalje hitnog programa, a najmanje tri eksperimentalne vakcine obuhvaćene su njime.

Reč je o dve vakcine koje je razvila kompanija "Čajna nešnl bajotek grup" i jednoj iz kompanije "Sinovak bajotek".

Četvrta vakcina, koju je razvio "Kansino bajolodžiks", u junu je dobila odobrenje za upotrebu među pripadnicima vojske u Kini.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
15.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve