SZO podržala Kinu u upotrebi eksperimentalne vakcine

SZO podržala Kinu u upotrebi eksperimentalne vakcine

AP Photo/Andy Wong


Svetska zdravstvena ogranizacija je podržala Kinu u njenoj nameri da počne upotrebu eksperimentalne vakcine protiv korona virusa, iako klinična ispitivanja i dalje traju, izjavio je zvaničnik iz kineskog ministarstva zdravlja.

Kina je svoj hitan COVID-19 program pokrenula u julu, a mesec dana pre toga razgovarala je sa zvaničnicima iz SZO, izjavio je Zeng Zongvej iz kineskog ministarstva zdravlja.

On je na konferenciji za novinare rekao da je kineski državni savet krajem juna odobrio plan za sprovođenje hitnog COVID-19 programa. Nakon toga, 29. juna, kineski zvaničnici stupili su u kontakt sa predstavnicima SZO u Kini, od kojih su dobili podršku i razumevanje u vezi sa primenom ovog programa, izjavio je Zeng.

Shutterstock

Shutterstock

Predstavnici SZO u Kini nisu odmah odgovorili na zahtev za komentar, prenosi Rojters.

Sumja Svaminatan iz SZO u Ženevi je ovog meseca izjavila da nadležne regulatorne vlasti mogu da odobre upotrebu medicinskih proizvoda u okviru njihovih nadležnosti u trenutnoj hitnoj situaciji, ali je to nazvala “privremenim rešenjem”.

Povezane vesti – Do kraja oktobra poznato da li je “Fajzerova” vakcina efikasna

Dugoročno rešenje leži u kompletiranju treće faze kliničkih ispitivanja, istakla je ona.

U Kini su na stotine hiljada radnika zaposlenih u nužnim delatnostima i pripadnici drugih manjih visokorizičnih grupa primili vakcinu, iako njena efikasnost i bezbednost još uvek nisu potvrđeni, kako treća faza kliničkih ispitivanja još uvek nije završena.

 EPA-EFE/WU HONG

EPA-EFE/WU HONG

Peking nije javno objavio detalje hitnog programa, a najmanje tri eksperimentalne vakcine obuhvaćene su njime.

Reč je o dve vakcine koje je razvila kompanija “Čajna nešnl bajotek grup” i jednoj iz kompanije “Sinovak bajotek”.

Četvrta vakcina, koju je razvio “Kansino bajolodžiks”, u junu je dobila odobrenje za upotrebu među pripadnicima vojske u Kini.

1 comment

Dodajte komentar
  1. 1
    Sasa

    Na letovanje nisam isao,propusticu i zimovanje kako stoje stvari sa virusom a i vakcina dok se testira procice godina dana, razmisljam da angazujem Limo servis Autorent pa da onako u prolazu iz auta obidjem Drinu,Taru,Zlatibor i Staru planinu cisto da se malo opustim sa porodicom.

+ Ostavite komentar