Svet
06.01.2021. 16:41
Tanjug

Generalni direktor Svetske

SZO: Razočarani smo što timu nije dozvoljen dolazak u Kinu

w_56601255.jpg

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus izjavio je da je veoma razočaran što kineski zvaničnici nisu završili

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus izjavio je da je veoma razočaran što kineski zvaničnici nisu završili dozvole za dolazak tima stručnjaka SZO u Kinu radi ispitivanja porekla Covid-19, od kojih su se neki već uputili ka Kini, a drugima je put otkazan u poslednjem trenutku.

"Dobili smo uveravanja da Kina ubrzava unutrašnje procedure za što hitnije rešavanje ovog problema“, rekao je Tedros novinarima u Ženevi , objašnjavajući da je bio u kontaktu sa visokim kineskim zvaničnicima kako bi naglasio „da je ova misija prioritet za SZO i međunarodni tim", prenosi BBC.

[caption id="attachment_305403" align="alignnone" width="675"] EPA-EFE/MARTIN DIVISEK EPA-EFE/MARTIN DIVISEK[/caption]

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Hua Čuning rekla je za BBC "da je moguće da je došlo nesporazuma" i da "nema potrebe da se to pitanje produbljuje".

"Kineske vlasti su u bliskoj saradnji sa SZO, ali bilo je manjih izbijanja žarišta epidemije na više mesta širom sveta i mnoge zemlje i regioni su zauzeti svojim radom na sprečavanju širenja virusa, a mi takođe sada radimo na ovome", rekla je ona.

"Ipak podržavamo međunarodnu saradnju i napredujemo sa unutrašnjim pripremama za dolazak međunarodnih stručnjaka. U komunikaciji smo sa SZO i, koliko znam o datumima i aranžmanima, još uvek razgovaramo", zaključila je kineska porparolka.

Timu Svetske zdravstvene organizacije (SZO) koji treba da istraži poreklo Kovid-19 virusa u kineskom gradu Vuhan, ranije je zabranjen ulazak u Kinu.

Dva člana su već bila na putu, a SZO je rekla da je problem nastao u nedostatku odobrenja za izdavanje viza, prenosi BBC.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light intensity drizzle
4°C
14.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve