SZO zabrinuta za autohtono stanovništvo u Americi

SZO zabrinuta za autohtono stanovništvo u Americi

EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI


Autohtoni stanovnici Amerike posebno su ranjivi na Covid-19, objavila je danas Svetska zdravstvena organizacija.

“Iako je Covid-19 rizik za sve domorodačke narode na globalnom nivou, SZO je duboko zabrinut zbog uticaja virusa na domorodačke narode u Amerikama koje ostaju trenutni epicentar pandemije”, rekao je Tedros Adhanom Gebrejezus, generalni direktor organizacije, preneo je sinoć CNN.

Od 6. jula, više od 70.000 starosedelačkih stanovnika Amerika bilo je zaraženo korona vrrusom, a više od 2.000 je umrlo, prema SZO.

EPA-EFE/DIVYAKANT SOLANKI

EPA-EFE/DIVYAKANT SOLANKI

“Kao i druge ranjive grupe, i domorodaci se suočavaju sa mnogim izazovima. To uključuje i nedostatak političke reprezentacije, ekonomsku marginalizaciju i nedostatak pristupa zdravstvu, obrazovanju i socijalnim uslugama. Autohtoni narodi često imaju veliki teret siromaštva, nezaposlenosti, neuhranjenosti, i zarazne i nezarazne bolesti, što ih čini ranjivijim na Covid-19 i njegove ozbiljne ishode”, rekao je Tedros.

Povezane vesti – Od koronavirusa u svetu umrlo više od 600.000 ljudi

Tedros je rekao da SZO sarađuje sa regionalnim autohtonim organizacijama u slivu reke Amazona, “kako bi pojačali borbu protiv Covid-19”, i pozvao vlade da ulažu u strategije traženja kontakata.

“Jedno od ključnih oruđa za suzbijanje prenošenja u autohtonim zajednicama i svim zajednicama je traženje kontakata. Nijedna zemlja ne može preuzeti kontrolu nad svojom epidemijom ako ne zna gde je virus”, dodao je Tedros.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar