TAJNA OPERACIJA MOSADA U MALEZIJI?! Inženjer Hamasa likvidiran dok je pregovarao sa Severnom Korejom o nabavci oružja

TAJNA OPERACIJA MOSADA U MALEZIJI?! Inženjer Hamasa likvidiran dok je pregovarao sa Severnom Korejom o nabavci oružja

Foto: Printscreen Youtube


Palestinski inženjer, član Hamasa koji je ubijen u Maleziji prošle nedelje, učestvovao je u pregovorima sa Severnom Korejom o oružju za pojas Gaze, objavio je Njujork tajms.

Kako se navodi, Fadi al-Bač (35) ubijen je u sklopu navodne operacije izraelskog Mosada, čiji je cilj likvidacija naučnika i inžejera Hamasa koji se obučavaju u inostranstvu da steknu znanje i oružje za borbu protiv Izraela.

“To su potvrdili bliskoistočni obaveštajni zvaničnici”, piše Njujork tajms i dodaje da je operaciju naredio šef Mosada Josi Koen.

Što se tiče Severne Koreje, izraelski novinar Ronen Bergman i Hana Bič, šef biroa Njujork tajmsa za Jugoistočnu Aziju, su u zajedničkom izveštaju naveli, pozivajući se na zapadne i bliskoistočne obaveštajne zvaničnike, da je Al-Bač možda bio umešan u pregovore o nabavci severnokorejskog oružja preko Malezije.

Egipat je nedavno presreo isporuku “komunikacionih komponenti za navodjeno oružje namenjen Gazi” iz Severne Koreje i Njujork tajms navodi da je palestinski elektro inženjer o tome pregovarao.

List se takodje se poziva na izveštaj UN u kome se tvrdi da je Pjongjang osnovao firmu da izbegne sankcije i prodaje vojne komunikacione sisteme preko glavnog grada Malezije Kuala Lumpura.

U medjuvremnu je malezijska policija izrazila uverenje da su dvojica osumnjičenih za ubistvo inženjera još uvek u toj zemlji.

Islamski ekstremistički Hamas koji vlada pojasom Gaze je optužio Mosad za ubistvo inženjera, potvrdivši da je bio član organizacije.

Al-Bač je ubijen iz neposredne blizine.U njega su napadači na motoru ispalili najmanje 14 metaka kraj zgrade u kojoj je stanovao.

Motor “kavasaki” pronadjen je u jezeru u blizini mesta napada, a policija je uspela da udje u trag fotografiji jednog od osumnjičenih.

Veruje su da su napadači ušli u Maleziju krajem januara, ali se ne zna iz koje su zemlje, niti odakle su doputovali.

Pre objavljivanja fotografije jednog osumnjičenog policija je objavila kompjuterski uradjene slike i navela da su obojica svetle puti iz Evrope ili s Bliskog istoka. Na fotografiji se takodje vidi da je osumnjičeni napadač svetle puti i tamne talasaste kose.

Ministar odbrane Izraela Avigdor Liberman je povodom ubistva rekao da postoji tradicija medju terorističkim organizacijma da krive Izrael za svako svodjenje računa medju sobom.

Al-Bač je predavao na britanskom melezijskom univerzitetu i bio imam u džamiji.

Njegovo telo će danas, kako se očekuje, biti preneto u pojas Gaze preko Saudijske Arabije i Egipta nakon pogrebne procesije u Maleziji.

Izrael je apelovao na Egipat da zustavi predaju tela dok Hamas ne veati posmrtne ostatke dva izraleska vojnika i jednogIzraelca za koje se veruje da ih drži.

Mosad je inače bio optužen za nekoliko ubistava širom sveta, uključujući Palestince, iako je Izrael stalno poricao te optužbe, podsećaju izraelski mediji.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar