Svet
24.07.2019. 13:37
Jutarnji list

TALIBANI NAPALI HRVATSKE VOJNIKE: Ima povređenih, jedan se bori za život

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Tri hrvatska vojnika povređena su u napadu talibana u Avganistanu, objavljeno je na pres konferenciji u prostorijama Ministarstva odbrane Republike Hrvatske, prenosi Jutarnji list.

"Nažalost, rano jutros dogodio se napad na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu u Avganistanu. Prema poslednjim informacijama, imamo tri povređena hrvatska vojnika od kojih je jedan zadobio teške telesne povrede glave i u životnoj je opasnosti. Ostala dvojica vojnika zadobila su teže povrede, ali su van životne opasnosti. Konkretno se kod jednog radi o lomu noge, a kod drugog o povredi ruke. Radi se o izolovanom napadu, a svi ostali pripadnici hrvatskog kontingenta su na sigurnom. Naši oficiri su sa porodicom stradalog vojnika kako bi im pružili svu potrebnu pomoć i podršku. Rano jutros sam razgovarao s predsednicom i s predsednikom Vlade, oni su upoznati s ovim događajima",  rekao je ministar odbrane Hrvatske Damir Krstičević.

Povezane vesti - Špijunska afera u Iranu

Kako je rekao, ministarstvo je zgroženo ovim događajem i obećao je svu potrebnu pomoć vojnicima i njihovim porodicama. Opisao je i detalje napada.

"Hrvatski vojnici kretali su se u tri vozila. Oko 8 sati ujutro krenuli su u kamp Kaja. U 8:45, na putu od kampa Kaja do kampa Lion, na 200 metara od kampa Lion, došlo je do zaletanja trokolice motocikla s bombašem samoubicom u naše vozilo. Na lice mesta su izašle avganistanske snage i pružile pomoć našim povređenima. Da vozilo nije bilo blindirano, posledice bi bile puno teže", rečeno je na konferenciji.

Prema rečima Krstičevića, hrvatski vojnici ne učestvuju u borbenim operacijama u Avganistanu, ali je ovaj događaj pokazao da svaka misija nosi rizike sa sobom.

"Hrvatska vojska će nastaviti da se bori za demokratiju u svetu", rekao je on.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
18.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve