Svet
17.08.2021. 09:38
Tanjug

Malala Jusufzai zabrinuta

Talibani pozivaju žene da se pridruže njihovoj vladi

Talibani
Izvor: EPA / STRINGER

Zvaničnik talibana Anamulah Samangani najavio je opštu amnestiju za sve u Avganistanu i pozvao žene da se pridruže njihovoj vladi.

Samangani, član kulturne komisije Islamskog Emirata,naziv koji talibani koriste za Avganistan, izjavio je to na državnoj televiziji, koja je sada pod njihovom kontrolom, prenosi AP.

"Islamski emirat ne želi da žene budu žrtve", rekao je talibanski zvaničnik.

On je dodao da struktura nove vlade još nije potpuno poznata, ali na osnovu ranijih iskustava, trebalo bi da postoji potpuno islamsko vođstvo i da se u nju uključe sve strane.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Malala Jusufzai izjavila je da je duboko zabrinuta zbog situacije u Avganistanu, posebno zbog bezbednosti žena i devojaka i pozvala svetske lidere da preduzmu hitne mere.

Ona je rekla da američki predsednik Džozef Bajden mora da preduzme hrabar korak kako bi zaštitio avganistanski narod nakon pobede talibana i dodala da je pokušavala da dođe do nekoliko svetskih lidera.

Malala, koja danas ima 23 godine, jedva je preživela nakon što joj je pakistanski talibanski napadač pucao u glavu 2012. godine, zbog njene kampanje protiv uskraćivanja obrazovanja ženama.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Talibani u Kabulu oduzimaju oružje civilima
Avganistan, Talibani, 16. 8. 2021.

"Bezbedni su"

16.08.2021. 15:35

Talibani u Kabulu oduzimaju oružje civilima

Talibani su u Kabulu počeli da oduzimaju oružje civilima, jer im, tvrde, više nije potrebno za ličnu zaštitu, izjavio je jedan zvaničnik pobunjenika.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
-3°C
22.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve