Svet
20.08.2021. 11:13
R.E.

Avganistan

Talibani uveli policijski čas, prave crnu listu i idu od kuće do kuće...

Avganistan, 17. 8. 2021.
Izvor: AP

Talibani su uveli policijski čas u Kabulu, javila je avganistanska agencija Kama pres.

Kako se navodi u izveštaju agencije, nikom nije dozvoljeno da napusti dom od 21 sat do zore, osim u hitnim slučajevima.

"Pripadnici Avganistanskog Islamskog Emirata uveli su policijski čas u Kabulu i objavili brojeve telefona za slučaj da građani moraju da izađu u vreme zabrane", navela je agencija, prenosi Tas s.

U izveštaju stoji da će policijski čas biti na snazi do daljeg.

Takođe, počeli da stavljaju na "crnu listu" Avganistance za koje sumnjaju da su bili bitni saradnici prethodne avganistanske vlade ili snaga predvođenih SAD koje su je podržavale, prenosi Rojters pozivajući se na norvešku neprofitnu organizaciju.

U izveštaju, koji je sačinio Norveški centar za globalne analize RHIPTO i u koji je Rojters imao uvid, navodi se da talibani tragaju za pojedincima povezanim sa prethodnom vladom, koja je pala u nedelju kada je islamistički militantni pokret zauzeo Kabul.

"Talibani intenziviraju potragu za svim pojedincima i saradnicima bivšeg režima, posebno među pripadnicima bezbednosnih struktura, a ako u tome nemaju uspeha, hapse njihove porodice i kažnjavaju ih prema vlastitom tumačenju šerijatskog zakona", navodi se izveštaju RHIPTO koji je objavljen u sredu.

Neprofitni Norveški centar za globalne analize RHIPTO, koji vrši nezavisne obaveštajne procene, saopštio je da je ovaj izveštaj o Avganistanu dostavio agencijama i pojedincima koji rade u okviru Ujedinjenih nacija.

Talibani su saopštili da proglašavaju amnestiju za sve državne zvaničnike, pozivajući ih da se vrate na posao, dva dana nakon preuzimanja vlasti u Avganistanu.

Oni su poručili i da ne žele da žene budu žrtve i da su dobrodošle da učestvuju u novoj vlasti.

Pozvali su i Kinu da pomogne u obnovi Avganistana

"Kina je odigrala konstruktivnu ulogu u promovisanju mira i pomirenja u Avganistanu i dobrodošla je da da svoj doprinos kada je reč o obnovi zemlje", izjavio je jedan od portparola talibana Suhail Šahin za kineske državne medije, javlja Rojters.

U odnosu sa talibanima, Kina bi mogla da iskoristi situaciju, jer se, za razliku od Rusije i SAD, nije borila u Avganistanu, dodaje se.

"Kina je velika zemlja sa jakom ekonomijom i kapacitetima - smatram da mogu da igraju veliku ulogu u obnovi Avganistana", rekao je Šahin za kineski CTGN.

Tokom sastanka ministra spoljnih poslova Vanga Jija i talibana ovog meseca u kineskom Tjanđinu, kineski diplomata je rekao da se nada da bi Avganistan mogao da usvoji umereniju islamsku politiku, podseća Rojters.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Avganistanu preti glad
Avganistan, 18. 8. 2021.

Agencija za hranu pri UN

19.08.2021. 14:05

Avganistanu preti glad

Šef agencije za hranu pri Ujedinjenim nacijama, Meri Elen Mekgrouarti, rekla je da humanitarna kriza u Avganistanu predstavlja pretnju za 14 miliona ljudi koji se suočavaju sa glađu nakon talibanskog preuzimanja vlasti.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
15.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve