Svet
07.12.2018. 19:05
R.E./Večernje novosti/Foto AP

TENZIJA U PARIZU PRED PROTEST ŽUTIH PRSLUKA RASTE: Francuska žandarmerija izvodi oklopna vozila na ulice

da93a611.jpg
Izvor: AP /

Oklopla vozila francuske žandarmerije koja su služila u misiji na Kosovu prvi put će u subotu izaći na ulice Pariza, piše dopisnik Večernjih novosti iz Pariza.

Kako je navedeno, takva odluka je doneta u nastojanjima da se spreče sukobi i žrtve u buntu "Žutih prsluka".

“Reč je o 12 blindiranih mobilnih oruđa na točkovima, koja se upotrebljavaju veoma retko. Bila su korišćena u ranijim nemirima u predgrađu, ali nikada na avenijama i bulevarima u glavnom gradu. Ova vozila između ostalog služe za razbijanje barikada i oslobađanje prolaza, otporna su na vatru i molotovljeve koktele i vrlo su mobilna. Kreću se brzinom i do 85 kilometara na sat, što je od velikog značaja za današnje manifestacije koje će biti raštrkane po čitavom gradu. Registrovano je čak 14 neuralgičnih tačaka, od Trijumfalne kapije i Jelisejskih polja, preko Senata i Skupštine, do Trga Republike i Bastilje”, navodi se u tekstu Gorana Čvorovića.

 (AP Photo/Kamil Zihnioglu, File) (AP Photo/Kamil Zihnioglu, File)

Kako se dodaje, grad se na sve načine spremao za najavljenu buntovničku oluju.

“U petak su privođene kraju poslednje utvrde oko banaka, butika i restorana. Neki su zidali prave zidove od blokova s bodljivakom žicom na vrhu, drugi zakucavali izloge. Iz prodavnica i barova izvađene su sve boce i drugi artikli, a gradske vlasti su uklonile sve ono što bi u naletu moglo da koristi za pravljenje barikada. Istovremeno, vrata su zaključale obe pariske opere, Ajfelova kula, svi muzeji, ali i fiskulturne sale, pijace... Za to vreme, veliki protesti srednjoškolaca nastavljeni su i u petak u celoj zemlji. Prethodnog dana, uhapšeno je čak 700 đaka. Fotografije u kojima neki od njih kleče s rukama na potiljku, pored specijalaca koji nemaju dovoljno 'lisica', obišle su društvene mreže i zgrozile javnost”, piše u tekstu.

(AP Photo/Francois Mori, File) (AP Photo/Francois Mori, File)

Dodaje se i da je portparol umerenih "Žutih prsluka" Benžamen Koši, koji je u petak očekivao da ga primi predsednik Makron, istakao da nije dobio nikakav odgovor od šefa države.

“Vlast je zato optužio da želi da izazove haos, a Emanuela Makrona da je ostao zatvoren u svom dvorcu. Predsednik bi mogao konačno da se obrati javnosti, ali tek sledeće nedelje”, zaključuje se.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
16.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve