TENZIJE NA BLISKOM ISTOKU: Iran oborio američki dron, Huti napali Saudijsku Arabiju

TENZIJE NA BLISKOM ISTOKU: Iran oborio američki dron, Huti napali Saudijsku Arabiju

EPA-EFE/ABIR SULTAN


Na Bliskom istoku su tenzije sve jače, nakon što su Iranci pogodili američki dron, a Huti napali elektranu u Saudijskoj Arabiji.

Bespilotnu letelicu američke vojske oborio je iranski projektil zemlja-vazduh u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Ormuskog moreuza, izjavio je neimenovani američki zvaničnik.

Foto: IRNA

Foto: IRNA

Zvaničnik koji nije želeo da bude imenovan rekao je da je oborena letelica američke mornarice “Triton”.

Povezane vesti – Amerika šalje još 1.000 vojnika zbog iranske pretnje

Proizvođač letelice “Nortrop Gruman” na svojoj internet stranici navodi da “Triton” može da leti duže od 24 časa, na visini većoj od 18 kilometara i sa operativnim dometom većim od 15 kilometara.

U međuvremenu je javljeno i da je krstareća raketa koju su ispalili pobunjeni Huti u Jemenu pogodila elektranu u Saudijskoj Arabiji, javili su jemenski mediji.

Saudijske vlasti još nisu potvrdile vest o udaru na elektranu u gradu Al Šukajk u provinciji Džizan na jugu te zemlje. Američki zvaničnici izjavili su da su obavešteni o raketnom napadu na infrastrukturu koja je od ključne važnosti za Saudijsku Arabiju, ali nisu objavljeni drugi detalji o šteti ili žrtvama.

Pripadnik pokreta Huti, Foto; Shutterstock

Pripadnik pokreta Huti, Foto; Shutterstock

Analitičari navode da se u regionu smatra da je sukob u Jemenu “tajni rat” između Saudijske Arabije i Irana, ali Huti negiraju da dobijaju naređenja od Teherana.

Povezane vesti – Rohani: Evropa ima malo vremena da spasi sporazum sa Iranom

Huti, koji su sa krajem 2014. godine sa vlasti svrgnuli međunarodno priznatu administraciju, u proteklih nekoliko meseci pojačali su raketne i napade bespilotnim letelicama na Saudijsku Arabiju.

Portparol Bele kuće Sara Sanders rekla je da je američki predsednik Donald Tramp upoznat sa izveštajima o raketnom napadu na Saudijsku Arabiju.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar