Svet
10.04.2018. 12:37
R.E./Beta

TENZIJE U EGEJU: Grci pucali na turski helikopter iznad ostrva Ro

ostrvo-ro.png

Grčki vojnici ispalili su hice upozorenja da bi udaljili turski, po svemu sudeći vojni helikopter koji je prošle noći leteo kod ostrvca Ro, na istočnom kraju granice, na Sredozemnom moru, rekao je izvor iz Generalštaba grčke vojske.

Atinska RTV Skai je otkrila taj incident koji se dogodio u vreme veoma nategnutih odnosa ta dva suseda i saveznika u NATO zbog odbijanja Grčke da Turskoj izruči osmoricu njenih vojnika odbeglih odmah posle pokušaja državnog udara u julu 2016. godine i zbog hapšenja u Turskoj dvojice grčkih graničara koji su pre mesec dana greškom prešli na granicu.

"Otvaranje vatre radi upozorenja da bi se helikopter udaljio, naredjeno je u okviru jačanja mera nadzora i odlučnog reagovanja zbog napetosti s Turskom", rekao je za Frans pres izvor iz grčkog Generalštaba.

Po tom izvoru, helikopter koji je izgleda iz sastava turske obalske straže, leteo je na granici zona grčke i turske kontrole vazdušnog saobraćaja, a po naknadnoj analizi radarskih podataka, letelica koja se udaljila posle upozoravajućih hitaca, ipak nije ušla u grčki vazdušni prostor, dodao je taj izvor.

Grčka je poslednjih nedelja više puta ponovila da će odlučno braniti granicu koju Turska osporava na nekoliko mesta, te je prošle nedelje najavčjeno slanje na pogranična ostrva pojačanja od 7.000 vojnika.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
moderate rain
19°C
14.06.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve