Tereza Mej ipak se priprema da od EU zatraži odlaganje Bregzita

Tereza Mej ipak se priprema da od EU zatraži odlaganje Bregzita

(AP Photo/Kirsty Wigglesworth)


Britanska premijerka Tereza Mej trebalo bi danas da zatraži od Evropske unije kraće odlaganje izlaska Velike Britanije iz tog bloka.

Pozivajući se na izvore iz premijerkinog kabineta, agencija Pres asosiejšen je javila da će Mej danas pisati liderima EU i zvanično zatražiti “malo više vremena”.

Velika Britanija treba da izadje iz EU 29. marta. Britanski parlament je prošle nedelje odlučio da London zatraži saglasnost EU za odlaganje Bregzita za najmanje tri meseca, do kraja juna, dok su neki lideri EU nagovestili da bi za taj proces mogle da bude potrebne još dve godine.

Mej je nameravala da ove nedelje, uoči samita EU koji počinje u četvrtak, treći put iznese pred poslanike postignuti sporazum o razlazu s EU, ali je predsednik parlamenta presudio da ona ne može ponovo da traži glasanje o istom sporazumu koji su poslanici već dva puta odbacili.

Bilo kakvo odlaganje izlaska Velike Britanije iz EU mora da odobri svih ostalih 27 članica tog bloka.

Ministar prosvete Velike Britanije Dejmijen Hinds rekao je danas za Bi-Bi-Si da je kraće odlaganje Bregzita prava opcija.

Hinds je kazao da proces Bregzita već traje duže od dve godine, i da misli da su ljudi pomalo umorni od čekanja da parlament usvoji sporazum o razlazu s Unijom.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar