TEREZA MEJ OŠTRO ODGOVORILA BRISELU: Nećemo nikad prihvatiti sporazum o Bregzitu koji dovodi u pitanje ustavnu celovitost Velike Britanije

TEREZA MEJ OŠTRO ODGOVORILA BRISELU: Nećemo nikad prihvatiti sporazum o Bregzitu koji dovodi u pitanje ustavnu celovitost Velike Britanije

foto: printscreen youtube


Britanska premijerka Tereza Mej upozorila je da nikad neće prihvatiti sporazum o Bregzitu koji dovodi u pitanje ustavnu celovitost Velike Britanije, reagujući na nacrt sporazuma o izlasku Britanije iz Unije, koji je danas predstavljen u Briselu i gde se pominje rešenje za Severnu Irsku.

“Nacrt sporazuma koji je objavila Evropska komisija, ukoliko bude sproveden, naškodio bi britanskom jedinstvenom tržištu i ugrozio bi ustavnu celovitost Velike Britanije stvarajući carinsku granicu u Irskom moru, i ni jedan britanski premijer to ne bi prihvatio”, rekla je ona u obraćanju britanskim poslanicima.

Glavni pregovarač EU Mišel Barnije predstavio je nacrt sporazuma o Bregzitu koji će svakako još da se menja kako budu napredovali pregovori. Dokument pretače u pravni jezik kompromise zaključene u decembru o tri ključna pitanja razlaza – sudbinu državljana EU koji žive u Britaniji i Britanaca koji žive u Uniji, račun koji Britanija treba da plati za izlazak i budućnost granice između Irske i Severne Irske.

Deo o Severnoj Irskoj je jedan od najspornijih delova u tekstu od 120 strana i u njemu se navodi da bi Severna Irska ostala u okviru carinske unije EU, bila bi potpuno usklađena s Irskom članicom EU, i ostala bi u jedinstvenom tržištu Unije. Time bi se zapravo stvorila granica u Irskom moru između Britanije i njene sopstvene teritorije gde bi bilo potrebno vršiti carinske provere.

“Jako ću jasno reći predsedniku (Evropske komisije Žan-Klod) Junkeru i drugima da to nikad nećemo uraditi”, rekla je Tereza Mej.

Barnije je u svom izlaganju rekao da je upoznat sa institucionalnim i ustavnim poretkom Velike Britanije i da svi treba da ga poštuju kao i da se po pitanju Severne Irske evropski zvaničnici trude da nađu rešenja “na praktičan i pragmatičan način u okviru zakona”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar