TEREZA MEJ Pred parlamentom sa novom ponudom o Bregzitu

TEREZA MEJ Pred parlamentom sa novom ponudom o Bregzitu


Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je danas da priprema “hrabru ponudu” poslanicima u poslednjem pokušaju da britanski parlament usvoji sporazum koji su London i Brisel postigli o istupanju zemlje iz članstva u EU.

Premijerka Mej je u autorskom tekstu objavljenom u listu Sandej tajms (Sunday Times), navela da će početkom juna parlamentu podneti novi predlog u nadi da će dobiti podršku.

Parlament je tri put odbacio sporazum o Bregzitu čije je stupanje na snagu sa 29. marta odloženo za 12. april, a potom do 31. oktobra.

“I dalje verujem da je moguće dobiti većinu u parlamentu o sporazumu o Bregzitu”, navela je Mejova i dodala da će ponuda poslanicima biti “nova i hrabra sa boljim merama” kako bi dobila podršku poslanika.

Mejova je u tekstu navela da već nedeljam pokušava da dobije podršku razgovarajući sa opozicijom. Prema njenim rečima, vlada sada “ima mnogo jasniju sliku o koracima koji su neophodni, ne bi li se došlo do dogovora”.

“Uspeli smo da nađemo zajednički jezik sa laburistima po nizu pitanja, kao što su prava i zaštita radnika i životne sredine i bezbednost. Takođe, razumeli smo se i oko fundamentalnog ekonomskog problema”, napisala je premijerka apelujući na zakonodavce da iznova pogledaju dorađeni predlog.

Opoziciona Laburistička stranka u petak je prekinula pregovore sa premijerkom o rešavanju pitanja podrške sporazumu u parlamentu, navodeći da je Tereza Mej “slaba” pošto i njena, vladajuća Konzervativna stranka, traži njen odlazak.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar