TEREZA MEJ U SUZAMA: Podnela ostavku i otkrila kada odlazi (VIDEO)

TEREZA MEJ U SUZAMA: Podnela ostavku i otkrila kada odlazi (VIDEO)

Foto: Printscreen


Britanska premijerka Tereza Mej je da će podneti ostavku 7. juna, prenosi Skaj njuz.

Mej je ostavku potvrdila na svečanom obraćanju ispred svoje rezidencije u ulici Dauning strit 10, nakon što se na ovaj njen potez dugo čekalo.

“Sada mi je jasno da je u najboljem interesu zemlje da novi premijer predvodi te napore. Tako da danas objavljujem da ću podneti ostavku kao liderka Konzervativne partije u petak, 7. juna”, rekla je Mej, što automatski znači da odlazi sa mesta premijerke na kojem je provela tri godine.

Proces izbora novog lidera trebao bi da počne sledeće nedelje.

Mej je potvrdila da je obavestila kraljicu Elizabetu II o svojoj odluci da podnese ostavku, izražavajući žaljenje što nije uspela da osigura sporazum o Bregzitu.

Kako je rekla, u pitanju je “stvar dubokog ličnog žaljenja” što nije mogla da postigne dogovor oko Bregzita i naglasila je da njen naslednik mora težiti konsenzusu u parlamentu i da će to biti moguće samo ako su sve strane spremne na kompromis.

“Druga žena premijerka, ali svakako ne poslednja”, zaključila je Tereza Mej, dok joj je glas podrhtavao.

Ona će ostati na mestu lidera zemlje sve dok se ne završi proces izbora novog lidera.

Premijerkin govor bio je emotivan, a obraćanje je završila u suzama.

Podsetimo, tokom ove nedelje pojavile su se informacije da će premijerka podneti ostavku u petak, nakon višestrukih neuspeha da osigura Bregzit sporazum koji će proći kroz britanski parlament.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar