THE GUARDIAN: Pandemija korone ima svog negativca – i to nije virus

THE GUARDIAN: Pandemija korone ima svog negativca – i to nije virus

EPA-EFE/Paulo Fonseca


Brazilski predsednik Žair Balsonaro poricanjem širenja pandemije, podstakao je istu, a rizici su globalni, piše britanski The Guardian.

U nastavku ovaj list ističe da pandemija Covid-19 ima svog negativca – i to nije virus.

“Čak ni najstrašniji holivudski film o katastrofi ne bi imao predstavu predsednika koji podstiče javnost da više izađe tokom vanredne zdravstvene uzbune, kao što je to uradio Bolsonaro. Brazilski predsednik negirao je ozbiljnost koronavirusa, odbacio je savete zdravstvenih zvaničnika, borio se sa guvernerima koji pokušavaju da preduzmu mere predostrožnosti, izložio siromašne najvećem riziku – i ugrozio koordinirani globalni odgovor na pretnju koja bi mogla da promeni tok čovečanstva.

Pročitajte još: Ursula fon der Lajen se izvinila Italiji

Čak i pre pandemije, Bolsonaro se istakao u grupi izabranih despota – ipak je s Covid-19 zaista nadmašio svoje vršnjake. Donald Tramp je, uprkos svom početnom ksenofobičnom odgovoru, počeo da prepoznaje ozbiljnost koronavirusa. Viktor Orban iskoristio je hitnu situaciju kao izgovor za zaustavljanje struje, ali priznaje da je virus prava pretnja. U međuvremenu, Bolsonaro je promovisao proteste protiv kongresa i vrhovnog suda i više puta udvostručio poricanje nauke o koronavirusu: “Ovaj virus nije sve što kažu”, rekao je pristalicama 16. marta”, navodi The Guardian.

Obolelih u Brazilu – 5.812

Umrlih u Brazilu – 202

Izlečenih – 127

  • Podaci od 01. aprila

Kako se dalje ističe, Balsonaro veruje samo u sebe.

“Kod njega se ne radi o post-istini već samo-istini. Prešao je uživo na Facebook kako bi diskreditovao naučna istraživanja i nazvao koronavirus “blagim gripom” ili “blagom prehladom”. Ove nedelje su Twitter, Facebook i Instagram uklonili postove u vezi sa koronavirusom sa njegovog profila jer su širili “dezinformacije” i “naneli stvarnu štetu ljudima”. U martu, nakon Bolsonarove posete njegovom idolu Trumpu, više od 20 ljudi iz njegovog okruženja testirano je pozitivno na koronavirus. Šta je uradio? Izašao je iz karantina i uputio se na demonstracije protiv kongresa i vrhovnog suda. Rukovao se sa ljudima i držao mobilne telefone svojih pristalica za selfie-je. “Ako dobijem , odgovornost je moja”, rekao je on. Ni u jednom trenutku nije prestao da misli kako bi mogao da zarazi druge. Brazilci ni ne znaju da li je Bolsonaro zarazđen Covidom-19. Tvrdi da je imao dva negativna testa, ali odbija da pokaže rezultate.”

EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Tek je proteklog utorka konačno priznao da je kriza nešto više od “medijske histerije”. Pod pritiskom ministara i gubeći podršku među saveznicima, Balsonaro je nazvao pandemiju “najvećim izazovom generacije”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar