Svet
18.02.2020. 15:14
Tanjug

The New York Times: Kako Severna Koreja zaobilazi sankcije?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Severnokorejski režim, iako se smatra jednim od najzatvorenijih i najmisterioznijih na svetu, uveliko je proširio i unapredio načine za korišćenje interneta kako bi izbegao taktiku "maksimalnog pritiska" kojoj ih izlaže američka administracija i njeni saveznici, piše Njujork tajms.

Ipak, kako navodi, čini se da ta taktika, koja se svodi na ekonomske sankcije, nije imala većeg uspeha.

Naime, kako se objašnjava u članku koji potpisuje novinar specijalizovan za nacionalnu bezbednost i dobitnik Pulicera Dejvid Sanger, Severna Koreja se, kako bi prebrodila te sankcije i zaobišla ih, pod vođstvom Kim Džong-una, okrenula novim oblicima kibernetičkog kriminala kako bi finansirala napore svojih vlasti, prenosi hrvatski Jutarnji list.

Pročitajte još: Preminuo direktor bolnice u Vuhanu

Sanger ukazuje na zaključke istraživanja pod nazivom "Kako je Severna Koreja revolucionizovala internet kao alat odmetnutih režima", koje je sprovela američka grupacija "Recorded Future", poznata po istraživanju digitalnih oružja kojima se koriste države delom sveta.

Prema navodima novinara Njujork tajmsa, istraživanje je pokazalo da je od 2017. godine, kad je američki predsednik Donald Trump zapretio da će se Severna Koreja suočiti s dosad neviđenom "vatrom i besom", upotreba interneta u toj zemlji porasla za oko tristo posto.

Taj porast je, kako se dodaje, imao jednu jedinu svrhu, a to je da se zaobiđe finansijski pritisak i sankcije Zapada.

Takođe, ukazuje se, to pokazuje da su Severnokorejci svoj nekadašnji "izlaz" preko Kine zamenili novim - preko veze u Rusiji.

U te tri godine, tvrde autori istraživanja, Pjongjang je poboljšao sposobnosti na području krađe i rudarenje kriptovaluta, skrivanja otisaka pri ishođenju tehnologije koja mu je potrebna za razvoj nuklearnog i oružanog programa i kibernetičkih operacija kojima internet koristi kao sredstvo svakodnevne kontrole.

Pročitajte još: Naoružana banda u Hong Kongu ukrala 600 rolni toalet papira

"To govori da je naš koncept kako kontrolisati severnokorejski finansijski angažman zapeo u prošlosti. Severna Koreja uspela je uspostaviti lako primenjiv model putem kojeg može uklanjati veliku količinu novca delom sveta i to na način koji naše sankcije ne dotiču", rekla je za Njujork tajms liderka istraživanja Prisila Moriući.

Moriući, koja je do 2017. godine radila kao analitičarka u Agenciji za nacionalnu sigurnost, a čiji su fokus Severna Koreja i Iran, uverena je da aktualni sastav sankcija treba radikalno ažurirati.

Nalazi istraživanja objašnjavaju neke stvari koje su dugo zbunjivale promatrače, kao na primer, kako je moguće da je ekonomija te zemlje preživela, čak i zabeležila rast u pojedinim sektorima, ako su SAD i njihovi saveznici doista požnjeli uspeh kojim su se hvalili - ugušili sjevernokorejsko snadbevanje naftom i njihovu sposobnost krivotvorenja američke valute.

Uočen je i još jedan trend - da druge države prate šta Severna Koreja radi i imitiraju njeno ponašanje.

Naime, kako se navodi u dokumentu, Iran je počeo da koristi kriptovalute kao metodu kojom olakšava međunarodne transakcije i zaobilazi američku finansijsku kontrolu.

Moriući je, dodaje se, u poslednje dve godine pratila način na koji je severnokorejska elita koristi internet i još 2017. godine bila je upoznata sa sadržajem pretraživanja interneta.

Većina pripadnika elite pretraživala je sadržaj koji je bio vezan za slobodno vreme i razonodu, ali se taj obrazak promenio sa vremenom.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
(AP Photo/ Evan Vucci)

Istraživanje je pokazalo da je internet korišćen i tokom radnih sati što znači da je severnokorejski režim počeo da ga upotrebljava na isti način kao i Zapad, za obavljanje dnevnih vladinih i privatnih poslova. Severna Koreja, navodi se, razvila je vlastitu verziju virtualne privatne mreže i tehnike za sigurno korišćenje interneta kako bi, kao i na Zapadu, osigurala svoje transakcije.

Istovremeno, njihovi napori šifrovanja podataka i skrivanja aktivnosti postali su sofisticiraniji.

Kako se tvrdi, u svrhu eksploatacije podataka kojima mogu poboljšati razvoj svojih oružanih programa, koriste mrežu studenata lociranih većinom u Kini i Indiji.

Takođe, prema istraživanju, napori da sakriju promet korištćeni su za krađu podataka iz mreža neočekivanih meta ili pak kao "sredstvo zaobilaženja kontrole sadržaja, koju je nametnula vlada".

Njujork tajm podseća na nekoliko slučajeva u kojima je Pjongjang pokazao kibernetičku dovitljivost i sposobnost, ali ocenjuje da je navodno odusta o takvih, zaobilaznih metoda i postao još sposobniji.

Kako tvrdi izveštaj, Severna Koreja pronašla je efikasnije načine krađe kriptovaluta i počela da proizvodi, odnosno rudari, svoju vlastitu kriptovalutu

"Brzo prihvataju nove usluge i tehnologije kad im je to korisno i odbacuju ih kad nije. Kim Džong-unov režim razvio je model za korišćenje i eksploataciju interneta koji je jedinstven - to je država koju se vodi kao kriminalno udruženje", zaključuje se u izveštaju.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
17°C
24.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve