Svet
31.03.2020. 20:00
The New York Times

The New York Times: "Medicinske sestre umiru, doktori oboljevaju..."

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Supervizor je pozvao hirurge sa Medicinskog centra Univerziteta Columbia i Univerziteta Irving na Menhetnu da se dobrovoljno jave za prvu liniju fronta jer je polovina osoblja na intenzivnoj nezi već obolela od koronavirusa, piše The New York Times.

Lekar iz Medicinskog centra Veil Cornel na Menhetnu opisao je uznemirujuće iskustvo svakodnevnog hodanja pored intubiranog, kritično bolesnog kolege u svojim 30-im, pitajući se ko će biti sledeći. Još jedan lekar u velikoj bolnici u Njujorku, gde se razbolelo oko 20o radnika, opisao je to kao "petrijevu šolju".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/JUSTIN LANE

Dve medicinske sestre u gradskim bolnicama su umrle. Pandemija koronavirusa, koja je zarazila više od 30.000 ljudi u Njujorku, počinje da uzima danak onima koji su joj najpotrebniji u borbi protiv toga: lekarima, medicinskim sestrama i ostalim radnicima u bolnicama i klinikama. U odeljenjima hitne pomoći i jedinicama intenzivne nege, obično nepažljivi medicinski radnici osećaju paniku jer se sve veći broj kolega razboljeva.

"Osećam se kao da nas svi samo šalju na klanje", rekla je Tomaš Rili, medicinska sestra u Medicinskom centru Jacobi u Bronksu, koja se zarazila virusom, zajedno sa suprugom.

Pročitajte još: "Daleko od toga da je epidemija završena u azijsko-pacifičkom regionu"

Medicinski radnici se i dalje iz dana u dan pojavljuju pred preplavljenim odeljenjima hitne pomoći. Hiljade volontera prijavilo se da pomogne. Ali lekari i medicinske sestre rekli su da mogu da pogledaju u druge zemlje i vide mračnu naznaku rizika sa kojim se suočavaju, posebno kada nedostaje zaštitne opreme. U Kini je zaraženo više od 3.000 lekara, od kojih je polovina u Vuhanu, gde je počela pandemija, prema podacima kineske vlade.

Li Venliang, kineski lekar koji je prvi pokušao da podigne uzbunu zbog Covid-19, na kraju je umro od korone. U Italiji je broj zaraženih zdravstvenih radnika sada dvostruko veći od broja zaraženih kineskih, a Nacionalna federacija naloga hirurga i stomatologa sastavila je spisak od 50 umrlih. Skoro 14 odsto potvrđenih slučajeva koronavirusa u Španiji medicinski su stručnjaci.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Andre Penner

Zdravstveni sistem Njujorka se raspada, što onemogućava da se precizno izračuna stopa zaraze među medicinskim radnicima. Portparol korporacije Health and Hospitals, koja upravlja javnim bolnicama u Njujorku rekao je da agencija trenutno neće deliti podatke o bolesnim medicinskim radnicima.

Villijam P. Jakuis, predsednik Američkog koledža lekara za hitne slučajeve, rekao je da je situacija u celoj zemlji previše nestabilna da bi mogli da se prate ti podaci, ali je rekao da očekuje da će se opasnost pojačati.

"Lekari se svugde razboljevaju", istakao je on.

Zdravstveni radnici širom Njujorka istakli su da se plaše će uslediti mnogi drugi slučajevi zaraženih.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
08.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve