THE NEW YORK TIMES: Tajna ruska jedinica destabilizuje Evropu

THE NEW YORK TIMES: Tajna ruska jedinica destabilizuje Evropu

Shutterstock


Jedinstvena elitna jedinica unutar ruske obaveštajne službe sprovodi koordiniranu kampanju za destabilizaciju Evrope, tvrde zapadni bezbednosni zvaničnici, prenosi The New York Times (NYT).

Jedinica 29155, o čijem postojanju do sada niko nije zvanično govorio, možda ima veze sa takozvanim hibridnim ratom koji je promovisao predsednik Rusije Vladimir Putin, a gde je otvoreno ratovanje upareno sa mešavinom propagande, hakerskih napada i dezinformacija, piše NYT.

Penzionisani ruski obaveštajni oficir sa poznavanjem jedinice 29155 rekao je da se specijalizovao za pripremu “diverzantskih” misija, “u grupama ili pojedinačno – bombaški napadi, ubistva…”

Foto: Printscreen Youtube

Sergej Skripalj, Foto: Printscreen Youtube

Pripadnici te jedinice navodno su povezani sa trovanjem bivšeg špijuna Sergeja Skripalja u martu 2018. godine.

Kako se navodi, ciljevi ovog dela službe takođe su uključivali kampanju destabilizacije u Moldaviji, trgovanje oružjem u Bugarskoj i sprečavanje državnog udara u Crnoj Gori.

Ističe se da je jedinica, uprkos elitnom statusu, pokazala iznenađujući stepen neprofesionalnosti, kažu evropski zvaničnici za bezbednost. Neke operacije su privukle pažnju, dok su druge potpuno propale. Ali to bi moglo biti deo poente, kako je rekao jedan bivši šef obaveštajne službe Estonije:

“Oni žele da ih osete. To je deo igre.”

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar