Svet
10.12.2021. 11:37
Tanjug

Kraći rok

Tiče se i turista: Grčka uvodi nova pravila u vezi sa kovid sertifikatima

Kovid propusnice
Izvor: Shutterstock

Aktuelni preduslovi za putovanje u Grčku produženi su za još nedelju dana, a jedina promena se odnosi na one koji su preležali Covid-19 i čija potvrda više neće važiti od 30 do 180 dana, već od 30 do 90 dana nakon prvog pozitivnog testa.

To proističe iz nove ministarske odluke koja je jutros stupila na snagu, javlja severnomakedonska agencija MIA.

Za vakcinisane i nevakcinisane pravila ostaju ista.

Za prvu grupu je potreban sertifikat o vakcinaciji, a za drugu negativan PCR ili brzi test, kao i testiranje pri ulasku u Grčku.

Za sve je obavezan PLF obrazac.
 

"Grčka vlada je unela izmene i skratila trajanje kovid sertifikata sa šest na tri meseca, što je odluka koja se odnosi i na turiste", navodi se u obrazloženju portparola vlade Janisa Ikonomua.
 

Nova ministarska odluka “Preduslovi za ulazak u zemlju radi ograničavanja širenja Covida-19” već je objavljena u Službenom glasniku Grčke i važiće do sledećeg petka.

Svi posetioci "bez obzira na državljanstvo i način ulaska u zemlju" imaju četiri opcije, u vezi sa dokumentima koje treba da prilože vezano za kovid.

Prva opcija se odnosi na vakcinisane osobe koje treba da imaju potvrdu o vakcinaciji, uz uslov da je od revakcinacije prošlo 14 dana.

Druga opcija za ulazak u zemlju je sa negativnim testom: ili PCR-om obavljenim u poslednja 72 sata pre putovanja ili brzim antigenskim testom obavljenim pre 48 sati.

Treća opcija se odnosi na one koji su preležali kovid, i za koje su od danas uvedene nove promene. Te osobe moraju da imaju potvrdu da su preležale kovid, u periodu od najmanje 30, a najviše 90 dana od putovanja.

Evropski digitalni kovid sertifikat je četvrta alternativa za ulazak u Grčku.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Lekar izdao 2.000 lažnih kovid sertifikata
Kovid propusnice

Belgija

23.11.2021. 18:45

Lekar izdao 2.000 lažnih kovid sertifikata

U Belgiji je uhapšen lekar koji je izdao oko 2.000 lažnih kovid sertifikata (CST), saopštili su zvaničnici te zemlje.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
32°C
15.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve