Tokajev položio zakletvu kao predsednik Kazahstana

Tokajev položio zakletvu kao predsednik Kazahstana

EPA-EFE/IGOR KOVALENKO


Kasim-Žomart Tokajev položio je zakletvu kao predsednik Kazahstana na ceremoniji u Palati nezavisnosti u glavnom gradu Astani.

Tokajev (66), bivši predsednik kazahstanskog Senata, izabran je za predsednika na prevremenim izborima održanim 9. juna sa skoro 71 odsto glasova. Nasledio je Nursultana Nazarbajeva, koji je u martu objavio da podnosi ostavku nakon 30 godina na vlasti.

Predsedničke izbore, prve nakon 30 godina vladavine Nazarbajeva, obeležili su najveći protesti stanovnika te bivše sovjetske države u poslednje tri godine i hapšenje oko 500 demonstranata, koji su protestovali u toj bivšoj sovjetskog republici zbog, kako su rekli, nepravednih izbora. Tokajev (66), jedini ozbiljni kandidat na izborima, bio je siguran u svoju pobedu uprkos tome što je u trci bilo još šest kandidata, a i analitičari su mu predviđali laganu pobedu.

Pobeda Tokajeva, 66-godišnjeg karijernog diplomate, bila je očekivana pošto je imao podršku bivšeg predsednika Nursultana Nazarbajeva (78) koji je Kazahstanom vladao od sticanja nezavisnosti te zemlje 1991. godine. Nazarbajev je na opšte iznenađenje u martu podneo ostavku nakon 30 godina na vlasti, ali je ostao jedna od ključnih figura u političkom životu zemlje. Tokajev je obećao da će nastaviti putem svog mentora, Nazarbajeva.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar