Svet
14.08.2022. 08:00
Beta

Nezapamćen zločin

Tragedija na Cetinju: Motivi ubice i dalje nepoznati

1
Izvor: Beta / AP / Risto Bozovic

Motivi zločina u kojem je u petak na Cetinju  stradalo 11, a ranjeno šest osoba za sada nisu poznati, niti to da li je napadač V.B. usmrćen u razmeni vatre sa policijom, ili od strane sugrađanina, proizilazi iz saopštenja Uprave policije Crne Gore.

 

Policija je ranije potvrdila da je Cetinjanin V.B. (34) uoči masovnog zločina pokazivao "određene promjene u ponašanju", te da mu je za petak bio zakazan specijalistički pregled. Policija, međutim, u saopštenju navodi da to ponašanje napadača nije ukazivalo na mogućnost zločina, najmasovnijeg u poslednjih nekoliko decenija u Crnoj Gori.

Cetinjanin V.B je u petak ubio deset ljudi, podstanare i komšije i još šest osoba ranio. Među ubijenima je dvoje djece, od 8 i 11 godina, koji su sa majkom stanovali u njegovoj kući. Policija u saopštenju, kojim rekonstruiše tragediju, navodi da "ne postoje saznanja" da je napadač ranije bio u konfliktu sa podstanarima.

1
Izvor: Beta / AP / Risto Bozovic

V.B. je ubijen, ali za sada zvanično nije utvrđeno da li su ga usmrtili hici policije ili jednog od sugrađana. Sumnju da je usmrćen od strane sugrađanina saopštila je dežurna tužiteljka Andrijana Nastić, koja je u petak obavila istragu na mestu zločina.

Načelnik Odseka za suzbijanje opšteg kriminaliteta Aleksandar Bošković kazao je za TVCG da Cetinjanin N.K, koji je pucao na napadača, nije trenutno dostupan policiji, koja "preduzima mere da obezbedi njegovo prisustvo u postupku".

Bošković je saopštio da je obdukcija završena i da je na telu napadača bilo više povreda od vatrenog oružja, dok se u policijskom saopštenju navodi da su policajci u razmeni vatre sa V.B. ispalili oko 20 metaka.

1
Izvor: Beta / AP / Risto Bozovic

On je kazao da je, nakon razmene vatre sa policijom, prema V.B više projektila ispalio Cetinjanin N.K.

"Za sada ne možemo iznositi detalje da li je smrt nastupila od posledica ranjavanja od strane policije ili ovog građanina", ocenio je Bošković.

Napadač V.B. je bio zasposlen u Nacionalnom parku Lovćen i otac je četvoro maloletne dece. U trenutku zločina, njegova porodica, supruga deca, nisu bili u kući, rekli su reporteru Bete njegove komšije, očevici zločina. Zločin je, po navodima medija, počinio lovačkom puškom, za koju je, po istim izvorima, imao dozvolu. Bio je lovac.

Podstanari, majka i dvoje dece, koje je usmrtio, stanovali su na spratu njegove kuće, u cetinjskom naselju Medovina, udaljenom par stotina metara od centra grada.

Nakon tog ubistva krenuo je u susedne kuće. Prema rečima očevidaca osam osoba je usmrtio u njihovim kućama, a dve, koje su pokušale da ga spreče, na prilazima naselju. U jednoj kući usmrtio je dve sestre, a u drugoj supružnike i njihovog sina. Među ubijenima je i njegov ujak.

1
Izvor: Beta / AP / Risto Bozovic

Komšije sa kojima je razgovarao reporter Bete, a koji su tražili anonimnost, kazali su da nisu dobro poznavali V.B, ali da je bio "miran i povučen čovek".

U Crnoj Gori je proglašena trodnevna žalost povodom tragedije na Cetinju. Zastave na službenim objekima su na pola koplja, javne manifestacije otkazane, u restoranima i kafeima nema muzike, a elektronski mediji su prilagodili sadržaje.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
02.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve