Svet
06.02.2020. 15:36
R. E. / OltNews

TRAGIČNE BORBE: Tajlandska deca učestvuju u brutalnim boks mečevima

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Smrt Anuča Tasaka morala je sve da promeni. Nakon nekoliko strašnih udaraca tokom borbe na Tajlandu 2018. godine, mršavi trinaestogodišnjak pao je na pod bez svesti.

Sudija je potrčao u pomoć, ali bezuspešno. Nije bilo nijednog lekara. Anuča je ubrzo umro od krvarenja u mozgu. Boksom se bavio od svoje osme godine i učestvovao je u oko 170 borbi, piše OltNews.

Slučaj borbe koja se tragično završila, brzo se raširila društvenim mrežama i naišla na negodovanje i osudu svetske javnosti.

Vlada, koja je razmatrala ograničenja u boksu za decu, obavezala se da će hitno doneti zakon kojim će se zabraniti deci mlađoj od 12 godina da učestvuju u zvaničnim takmičenjima i kojim će obavezati decu uzrasta od 12 do 15 godina da nose zaštitne kacige. Ali plan je ubrzo ispario...

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Takmičari i fanovi ovih borbi, galsno su protestvovali tvrdeći da je jedini način da se borci pripreme za karijeru u tajlandskom boksu, ili mau taji-u, čija tradicija datira od 18. veka, taj da počnu da se njime bave mladi.

Oni tvrde da će eliminacija dečijeg boksa dovesti do atrofiranja celog sporta. Vlada više ne govori o pooštravanju pravila za mlade boksere.

Gonsaki Jodmani šef sportske uprave Tajlanda, opisuje dečiji boks kao standardnu praksu. Zvanična statistika vlasti pokazuje da je svega 635 boksera mlađe od 15 godina, dok ostali veruju da broj dece koja trenira i koja se neformalno takmiči dostiže broj od 100.000.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Za neku decu boks predstavlja izlaz iz siromaštva. Prema nekim podacima učesnici borbi zarađuju 10-do 16 dolara po meču, dok profesionalni bokseri mogu da zarade i hiljade dolara za jedan meč.

Međutim, lekari kažu da udarci u glavu, mogu usporiti razvj dece i da mogu povećati rizik od Parkinsonove ili Alchamerove bolesti.

Veliki je broj onih koji smatraju da je stavljanje dece u ring oblik zlostavljanja dece. Takođe, jedan od faktora koji doprinosi održavaju ovog sporta jeste turizam.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
22.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve