Svet
08.02.2023. 16:05
Beta/AFP

Protest

Traktori blokirali Pariz (FOTO)

1
Izvor: beta/AP / Christophe Ena

Poljoprivrednici su stigli u Pariz sa više stotina traktora da osude restrikcije za upotrebu pesticida i nametanje drugih obaveza koje opterećuju taj sektor.

Očekuje se da će gotovo 500 traktora i više od 2.000 poljoprivrednika proći jugozapadnim delom Pariza do centra, javio je prvi poljoprivredni sindikat FNSEA.

Protest je pokrenut zbog odluke francuske vlade od 23. januara da ne dozvoli upotrebu neonikotinoida, insekticida koji se smatraju opasnim za pčele, pri uzgajanju šećerne repe, posle odluke Suda pravde Evropske unije koji se protivi svakom izuzeću od zabrane EU.

Neonikotinoidi zabranjeni su od 2018. godine, ali već dve godine je za to važilo izuzeće te su mogli da se koriste preventivno pri sadjenju šećerne repe.

Poljoprivrednik i sindikalni aktivista Damijen Grefin izjavio je da kao korisnik tih pesticida nema utisak da truje svet i da će ovim ritmom poljoprivreda nestati. Pomenuo je zabranu insekticida fosmeta, koji ugrožava uzgajanje trešanja, ili narednu zabranu pesticida za endivije.

"Hoćemo da pokažeo vladi da ne može da zabrani sredstva za proizvodnju bez alternative", dodao je drugi poljoprivrednik.
 

Treći sindikat iz tog sektora, Seljački savez, nije se pridružio protestu i u saopštenju osudio sve one koji odbijaju svaki ekološki napredak.

Nevladina ekološka organizacija Buduće generacije podsetila je da su neonikotinoidi otrovniji od "tužno čuvenog insekticida DDT-ija", zabranjenog tokom 1970-ih i ukazala da se radi o praksi poljoprivrednika iz 1960-ih a ne 2020-ih.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Francuska je ponovo na nogama
Francuska štrajk 7.2.2023.

Štrajk.

07.02.2023. 09:29

Francuska je ponovo na nogama

Francuska se priprema za treći dan mobilizacije građana, štrajkova i demonstracija protiv reforme penzija koju je tražio predsednik Emanuel Makron, a o tome su poslanici počeli raspravu u parlamentu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
29.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve