Svet
09.01.2021. 00:58
Tanjug

Tramp bi mogao da bude tek četvrti predsednik koji preskače inauguraciju naslednika

w_56322968.jpg
Izvor: EPA / JUSTIN LANE

Donald Tramp bi mogao da bude tek četvrti američki predsednik u istoriji SAD koji je preskočio inauguraciju svog naslednika, ako postupi onako kako je to ranije najavio i ne prisustvuje stupanju na dužnost Džoa Bajdena.

Poslednji put se to dogodilo 1869. godine, kada je odlazeći predsednik Endru Džonson odbio da putuje na ceremoniju u istoj kočiji kao i izabrani predsednik Julises Grant, prenosi BBC.

Mediji su ranije izvestili da Tramp planira da 20. januara, kada je Bajdenova inauguracija, bude na svom golf terenu u Škotskoj, ali škotska premijerka Nikola Stardžon rekla je da mu neće dozvoliti ulazak u zemlju zbog novih Covid-19 mera.

Povezane vesti - TRAMP: Tranzicija vlasti 20. januara u skladu s propisima

  EPA-EFE/KEN CEDENO / POOL EPA-EFE/KEN CEDENO / POOL

"Trenutno ne dozvoljavamo ljudima da uđu u Škotsku bez suštinske potrebe, a to bi se odnosilo na njega baš kao što se odnosi i na bilo koga drugog, pošto golf nije ono što bih smatrala suštinskom potrebom", poručila je škotska premijerka.

Američki predsednik Donald Tramp ranije je izjavio da neće prisustvovati inauguraciji novoizabranog predsednika Džoa Bajdena.

"Tramp je na svom Tviter nalogu napisao da nema nameru da se pojavi na inuguraciji demokratskog kanditata 20. januara.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
26.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve