Svet
10.03.2018. 14:04
R.E.

TRAMP DOBIJA SVOJU VOJNU PARADU 11. NOVEMBRA: Cena od 10-30 miliona dolara, od tehnike samo točkaši i avioni, bez tenkova , zbog straha da će uništiti ulice

tramp-himna.png

Američki predsednik Donald Tramp će uskoro po uzoru na svoje kolege iz Rusije, Kine, Francuske ali i Severne Koreje uskoro dobiti svoju vojnu paradu u glavnom gradu SAD Vašingtonu.

U američke medije je procureo memorandum Pentagona koji ukazuje da je Trampova vojna parada planirana za Dan veterana koji se obeležava 11. novembra. Osim rodova američke vojske pažnja i osvrt na paradu je dat i na tehniku koja će se moći kretati ulicama Vašingtona.

Tako će građani moći da vide samo borbena oklopna vozila točkaše, MRAP i ternce,ali ne i guseničare. To se pre svega odnosi na glavni borbeni tenk američke vojske M1A2 Abrams čija težina iznosi skoro 72 tone  i borbeno vozilo pešadije Bredli jer bi njihovo kretanje po glavnom gradu Sjedinjenih država izazvalo ogromnu štetu za lokalnu infrastrukturu, pre svega uništenje vodovodne i kanalizacione mreže.

Uprkos tome što se tenkovi neće pojaviti, na kraju vojne parade će biti veliki broj aviona, uključujući i starije avione koji su nekad bili u službi američkog ratnog vazduhoplovstva.

Naime, Donald Tramp je odlučio da želi vojnu paradu u Vašingtonu nakon što je prisustvovao vojnoj paradi za francuski nacionalni praznik, 14. jula prošle godine. Tom prilikom je izjavio da će SAD morati da pokušaju da nadmaše Francuze.

U memorandumu Pentagona se ne navodi koliko će parada koštati, ali da se procenjuje da će cena biti između 10 i 30 miliona dolara.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
17.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve