TRAMP: Dobio sam poruku od Si Đipinga, Kim se raduje sastanku sa mnom

TRAMP: Dobio sam poruku od Si Đipinga, Kim se raduje sastanku sa mnom

Foto: YouTube screenshot


Američki predsednik Donald Tramp izjavio da je dobio poruku od kineskog predsednika da je njegov sastanak s severnokorejskim liderom Kim Džong Unom bio dobar.

Tramp je na Tviteru naveo da se Kim raduje sastanku sa njim što je predviđeno za maj, ali da to tada moraju biti zadržane sankcije i pritisak na Severnu Koreju.

“Dobio poruku sinoć od Si Đipinga iz Kine da je njegov sastanak s Kim Džong Unom prošao dobro i da se KIM raduje sastanku sa mnom. U međuvremenu, i nažalost, maksimalne sankcije i pritisak moraju zadržati po svaku cenu”, naveo je Tramp.

Kim je od nedelje do danas bio u poseti Kini, prvoj poseti inostranstvu od dolaska na vlast 2011, potvrdili su kineski mediji i dodali da se Kim sastao s predsednikom Sijem.

Severnokorejski lider je izrazio spremnost da se na predstojećem sastanku s Trampom založi za denuklearizaciju Korejskog poluostrva. Kim, kojeg je Si dočekao s velikom pompom, izjavio je da je spreman za denuklearizaciju u skladu s voljom bivših severnokorejskih lidera, javila je agencija Sinhua.

“Naša stalna pozicija je posvećenost denuklearizaciji Korejskog poluostrva u skladu s voljom bivših lidera Kim Il-sunga i Kim Džong Ila”, rekao je lider Severne Koreje, čija je poseta Kini držana u tajnosti do njegovog povratka u Severnu Koreju, kako pretpostavljaju analitičari.

Kineski mediji objavili su snimke Kima i Sija, koji je priredio banket lideru Severne Koreje i njegovoj supruzi.

Japanski mediji su prvi preneli vest o mogućoj poseti Kima Kini. Agencija Kjodo je u utorak javila da je specijalni severnokorejski voz koji liči na onaj koji je koristio Kim Džong Il tokom putovanja u inostranstvo, na železničkoj stanici u Pekingu i da se na licu mesta nalaze neuobičajeni velikih broj pripadnika kineskih snaga bezbednosti.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar