TRAMP: Huawei je opasnost, ali će poslužiti u pregovorima sa Kinom

TRAMP: Huawei je opasnost, ali će poslužiti u pregovorima sa Kinom


Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da bi Huawei mogao biti deo trgovinskog sporazuma između SAD i Kine, uprkos tome što je nedavno tu telekomunikacijsku kompaniju proglasio “vrlo opasnom”, javlja BBC.

Trgovinski rat između SAD i Kine poslednjih nedelja eskalirao je međusobnim povećanjem carina. Donald Tramp je ubrzo potom potpisao odredbu kojom je Huawei stavio na crnu listu američke vlade.

“Huawei predstavlja opasnost”, rekao je Tramp na konferenciji za novinare.

Ipak, američki predsednik  nije isključio mogućnost da Huawei bude deo trgovinskog sporazuma s Pekingom.

“Kada bismo postigli sporazum, mogao bih da zamislim da Huawei bude neki deo tog dogovora“, rekao je.

Američki predsednik pre nekoliko dana je potpisao odredbu kojom se indirektno zabranjuje prodaja opreme kompanije Huawei u SAD i, što je još važnije, zabrana je usledila i za nabavljanje delova ove kompanije od američkih dobavljača.Prema saopštenju iz Bele kuće, Trampova uredba ima za cilj “da zaštiti Ameriku od stranih protivnika koji aktivno i sve više stvaraju i iskorišćavaju ranjivosti u informacijskoj i komunikacijsko-tehnološkoj infrastrukturi i uslugama”. Njom se ministru trgovine daje moć da “zabrani transakcije koje predstavljaju neprihvatljiv rizik nacionalnoj bezbednosti”.

Huawei se tako našao na crnoj listi američkog Ministarstva trgovine, a američke kompanije koje sa njim sarađuju od sada moraju tražiti posebnu licencu ako žele nastaviti sa prodajom svojih proizvoda toj kineskoj kompaniji.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar