Tramp još nije doneo odluku o vojnoj akciji u Siriji

Tramp još nije doneo odluku o vojnoj akciji u Siriji

Foto: Printscreen Youtube


Američki predsednik Donald Tramp koji je kasno sinoć okupio svoj tim za državnu bezbednost, još nije doneo odluku o mogućoj vojnoj akciji u Siriji koja bi bili odmazda za napada u gradu Dumi gde su sirijske vlasti, kako tvrde zapadne zemlje, koristile hemijsko oružje.

“Još nije doneta konačna odluka”, rekla je potparolka Bele kuće Sara Sanders i dodala da Tramp nastavlja konsultacije s britanskom premijerkom Terezom Mej i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Britanska vlada je sinoć potvrdila da su se Tramp i Mej u razgovoru telefonom složili da upotreba hemijskog oružja ne može da ostane bez odgovora.

Makron je neodređen o datumu eventualne vojne operacije, ali tvrdeći da postoji dokaz o umešnosti sirijskih vlasti u napadu u Dumi gde je poginulo više od 40 ljudi.

Rusija, saveznica rukovodstva Sirije, zatražila je za danas sednicu Saveta bezbednosti UN o tom slučaju i dodala da je prioritet izbeći direktan vojni sukob SAD i Rusije u Siriji.

Stručnjaci medjunarodne Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) saopštili su da sutra počinju istragu na mestu napada u Dumi o potencijalnoj upotrebi takvog oružja, a za ponedeljak je zakazan sastanak o tome u sedištu te organizacije u Hagu.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar