Svet
21.10.2018. 10:43
R.E./Beta

TRAMP NAJAVIO POVLAČENJE SAD IZ SPORAZUMA O NUKLEARNOM ORUŽJU Moskva odgovara: Oni žele dominaciju nad svetom

donald-tramp-ap.jpg

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je kasno sinoć da će se SAD povući iz nuklearnog sporazuma koji su pre 30 godina, u sovjetsko vreme, potpisali Vašington i Moskva.

Tramp je na mitingu u saveznoj državi Nevadi uoči parlamentarnih izbora zakazanih za 6. novembra u SAD, rekao da je Rusija prekršila taj sporazum, ne navodeći druge detalje.
"Povući ćemo se iz sporazuma i nastaviti da razvijamo svoje oružje", osim ako Rusija i Kina budu spremne na novi dogovor", rekao je Tramp.

Sporazum o nuklearnom oružju srednjeg dometa 1987. godine potpisali su Ronald Regan i Mihail Gorbačov. Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa iz vremena Hladnog rata zabranjuje čitavu klasu oružja - krstareće rakete lansirane sa zemlje s dometom od 500 do 5.500 kilometara.

Američko povlačenje iz sporazuma o nuklearnom naoružanju s Rusijom tokom Hladnog rata motivisano je "snom" SAD da dominiraju svetom, izjavio je kasno sinoć izvor blizak ruskom Ministarstvu inostranih poslova.

"Glavna motivacija je san unipolarnog sveta. Da li će to postati stvarnost? Neće", rekao je isti izvor, prenosi ruska agencija RIA Novosti.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
5°C
17.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve