“TRAMP NE ŽELI RAT SA IRANOM” Grenel: Ipak SAD će uzvratiti ako se pređe “crvena linija”

“TRAMP NE ŽELI RAT SA IRANOM” Grenel: Ipak SAD će uzvratiti ako se pređe “crvena linija”

EPA-EFE/ALEXANDER BECHER


Američki ambasador u Berlinu Ričard Grenel izjavio je danas da predsednik SAD ne želi rat sa Iranom već diplomatsko rešenje, ali je upozorio da će Vašington uzvratiti ako Teheran pređe crvenu liniju, a to je eventualna pogibija američkog ili savezničkog vojnika.

Iran je noćas projektilima gađao dve vojne baze u Iraku u kojima se nalaze američki vojnici, što je osveta za ubistvo komandanta jedinice Kuds Kasima Sulejmanija.

“Predsednik SAD Donald Tramp ne želi rat. SAD čine sve da bi to sprečile. Radimo sve da zaštitimo naše snage i diplomate. Tramp bi želeo da razgovara i da se sve diplomatski završi, ali to zavisi od Iranaca”, rekao je Grenel za nemački “Bild”.

EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Ipak, on je jasno upozorio Iran da Tramp ne ostavlja sumnju da će SAD uzvratiti ako Teheran “pređe crvenu liniju”, a linija bi bila pređena ako bi poginuo američki ili savezničkii vojnik.

Povezane vesti – UPRKOS NAPADU IRANA: Francuska ne planira da povuče vojsku iz Iraka

SAD, kako je dodao, pažljivo prate situaciju, naročito ministarstvo odbrane i vojska.

“Neće nas iznenaditi. Pre nekoliko nedelja smo počeli da se pripremamo. Ali predsednik Tramp je izabrao da zaustavi ovaj rat. Želimo da vratimo naše vojnike kući. Više ne želimo ove konflite”, rekao je Grenel, koji važi za bliskog saradnika američkog predsednika.

1 comment

Dodajte komentar

+ Ostavite komentar