TRAMP: Nismo u trgovinskom ratu sa Kinom

TRAMP: Nismo u trgovinskom ratu sa Kinom

Foto: Beta/Evan Vucci


SAD nisu u trgovinskom ratu s Kinom, izjavio je američki predsednik Donald Tramp, pošto su dve zemlje najavile međusobne namete na uvoz.

Kina je danas objavila listu proizvoda iz SAD u vrednosti od 50 milijardi dolara za koje će biti uvedene takse, uključujući soju, automobile i hemijske proizvode, kao odgovor na poslednje namete koje je administracija američkog predsednika Donalda Trampa najavila na kineski uvoz u vrednosti od 50 milijardi dolara.

Tramp je na Tviteru naveo da SAD imaju trgovinski deficit prema Kini od 500 milijardi dolara i da se u Kini još ukrade intelektualna svojina u vrednosti od 300 milijardi dolara, što, kako je ocenio, ne sme više da se dozvoli.

“Nismo u trgovinskom ratu s Kinom, taj rat su izgubili pre mnogo godina glupi ili nesposobni ljudi koji su predstavljali SAD”, naveo je Tramp.

Američki ministar trgovine Vilburn Ros odbacio je danas zabrinutost zbog trgovinskog rata s Kinom, pošto su dve zemlje najavile međusobne namete na uvoz.

Ros je za CNBC rekao da se takse uvedene na uvoz iz Kine svodi na 0,3 odsto BDP-a i da su neke mere “već neko vreme najavljane”, preneo je Asošijetid pres.

“Ono o čemu govorimo s obe strane je deo jednog odsto obe privrede”, rekao je Ros, i istakao da treba više brinuti oko zaštite američke intelektualne svojine.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar